Extra financiële middelen nodig om energiedoelstellingen te realiseren

duurzaam n Noordwijk blijft het energieneutraal zijn in 2030 nastreven. Maar of dit daadwerkelijk kan worden gehaald, daaraan kan worden getwijfeld. Deze week werden de politici bijgepraat door de ODWH. Deze instantie dient op dit terrein de vinger aan de pols te houden en alle duurzaamheidsmaatregelen te registreren.

Het energievraagstuk is, door de opwarming van de aarde, het ongewenst worden van fossiele brandstoffen en de zoektocht naar alternatieven, bijna dagelijks in het nieuws. Pessimisten zeggen inmiddels dat de aarde niet meer te redden is. Optimisten zien grote kansen op het gebied van innovatie en het benutten van de nieuwe mogelijkheden.

De Noordwijkse politiek legde zichzelf eerder de verplichting op om in 2030 zogenaamd energieneutraal te zijn. Dat moet betekenen dat we in Noordwijk in 2030 niet meer energie verbruiken dan dat er binnen de gemeentegrenzen wordt opgewekt. Windmolenparken bijvoorbeeld staan wel voor onze kust maar niet binnen onze gemeentegrenzen en gaan dus niet meetellen. De verplichting energieneutraal betekend daarom dat er lokaal bijzonder grote inspanningen dienen te worden geleverd. Waarbij zonne- en windenergie belangrijk zijn en waarbij mogelijk ook de aardwarmte optimaal benut zal gaan worden.


Mobiliteit

De gemeente zelf geeft met het daar waar mogelijk plaatsen van Ledverlichting een goed voorbeeld.
Op het gebied van mobiliteit is op dit moment het plaatsen van laadpalen actueel. De gemeente Noordwijk plaatst deze niet zelf maar geeft wel de nodige ruimte aan initiatiefnemers. Van der Klauw (LSN) gaf daarbij de waarschuwing dat 'zelfladende voertuigen' aan een opmars bezig zijn. Inmiddels wordt volgens wethouder Fles wel nadrukkelijk gekeken of er slimmer kan worden omgegaan met de algehele mobiliteit in het dorp.
Het stimuleren van inwoners om op met warmte en verlichting besparend te gaan zijn, lijkt niet meer dan logisch. Hierbij moet de gemeente dan wel het goede voorbeeld moeten blijven geven. Ze moet bovendien subsidies beschikbaar stellen om verduurzaming te stimuleren bij particulieren en bedrijven. In ieder geval wordt bij nieuwbouw inmiddels wel al ingezet op het energieneutraal.


Zonnepanelen

Vanuit de commissie kwamen heel wat vragen met soms duidelijke maar soms ook vage antwoorden. Van zon- en windenergie wordt de meeste opbrengst verwacht. Veel kansen zouden zonnepanelen op daken bieden maar er wordt ook gedacht aan zonnevelden in de buitengebieden. Of dit allemaal technisch en economisch haalbaar is blijft erg onduidelijk. Bovendien dient alles ook nog eens planologisch geregeld te worden, waarbij samenspraak, met als gevolg samenwerking met Holland Rijnland en de omliggende gemeente noodzaak zal blijken te zijn. Tot slot kwam ook het gebruik van biogas ter sprake. Daarvan wordt minimale opbrengst verwacht maar toch blijft er aandacht voor.


Kosten

Duidelijk werd dat er op menig onderdeel sprake is van 'wishful thinking'. Ook al omdat er heel veel kosten voor de baten uit zullen moeten gaan. Dat kostenaspect gaat niet alleen om materialen. Zo zou bijvoorbeeld de ambtelijke inzet alleen al voor het huidige Noordwijk vervijfvoudigd moeten worden.


Wat na de fusie voor het nieuwe Noordwijk aan ambtelijke ondersteuning noodzakelijk zal zijn is niet duidelijk. Ongetwijfeld zullen ook daar extra mensen nodig zijn. Het gevolg, dat er daardoor belastingmaatregelen nodig zijn, lijkt een open deur.