Wie is er verantwoordelijk voor gemaakte fouten?

Integriteit n Bij alle grote fouten die er bij RO gemaakt zijn en de rapporten die er aan gewijd zijn blijven veel zaken onduidelijk. Waardoor het interessant blijft wie van de betrokkenen uiteindelijk de verantwoording hiervoor durft te nemen.

Bij het maken van fouten is er altijd iemand verantwoordelijk. Op dit moment wijst het college richting een bureau en houdt de eigen ambtenaren uit de wind. Het betreffende bureau wil wel duidelijkheid scheppen maar als we nog eens bellen blijkt dat er een zwijgplicht is opgelegd.

Het zwartepieten, wat door de rapporten van zowel BING als Hoffmann in de hand wordt gewerkt, is begonnen. Een deskundige die anoniem wil blijven legt uit: 'Er zal toch het antwoord moeten komen wie voor alle ellende echt verantwoordelijk is. In eerste instantie is het natuurlijk het college, met de wethouder RO in het bijzonder. Natuurlijk gaat het om wat er is gebeurd. En dat verantwoordelijken zich nu verschuilen roept natuurlijk verdenkingen op. Maar belangrijk is bovendien hoe dit soort grove fouten in de toekomst worden voorkomen. En daarbij is verantwoordelijk van groot belang. Want RO is een belangrijke portefeuille en steeds blijkt dat er van bestuurders meer wordt vereist dan politieke bijeenkomsten bijwonen en op ambtenaren steunen. Ook al omdat wordt gezegd dat de Noordwijkse ambtelijke afdeling blind heeft gevaren op de deskundigheid van het ingehuurde gespecialiseerde bureau. En dat daar de jongste tekenaar zijn werk, het produceren van een grafische verbeelding, niet goed gedaan zou hebben. Maar een wethouder zou, wanneer hij de oude en de nieuwe verbeelding naast legt, de grote verschillen moeten zien'.

Hij meent ook dat het toekomstige zgn. nieuwe werken. zo'n dingetje is wat de politiek wel graag wil. Maar ook dat er gevaar in schuilt dat ambtelijke en politieke verantwoordelijkheid nog makkelijker kunnen worden afgeschoven. Met het gevaar dat opnieuw grove fouten niet worden opgemerkt.


Proef met campers kan niet door de beugel

Bezwaar n Vereniging Recreatieondernemers Noordwijk heeft succesvol bezwaar gemaakt tegen een proef met camperplaatsen.

Al in 2011 werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om te onderzoeken of het mogelijk is om openbare camperopstelplaatsen te realiseren. De politiek was van mening dat de toeristische aantrekkingskracht van de gemeente Noordwijk hiermee zou kunnen worden vergroot. Op 7 juli 2016 werd besloten eerst maar een proef te houden voor de periode van één jaar en een drietal camperplaatsen in te richten op de noordelijkste parkeerplaats aan de Koningin Astrid Boulevard. Het realiseren van openbare opstelplaatsen kan echter worden opgevat als een economische activiteit van een overheidsinstelling. Dan dient de overheidsinstelling, in dit geval de gemeente Noordwijk, diverse gedragsregels in acht te nemen. Die er voor zorgen dat er op een eerlijke wijze wordt geconcurreerd met bedrijven die dezelfde activiteiten uitoefenen. Nadat de raad het besluit nam een jaar lang proef te houden maakte Vereniging Recreatieondernemers Noordwijk gebruik van de mogelijkheid hiertegen bezwaar aan te tekenen. De Commissie voor de Bezwaar- en Klaagschriften kon zich goed vinden in dit bezwaar. Het college wil het besluit tot proef intrekken. Ze erkent dat ten onrechte geen onderzoek is gedaan naar nut en noodzaak van de proef. Volgende week besluit de commissie of het besluit moet worden ingetrokken.