De wethouders Barnhoorn en Van Duin kregen de vlag van een maanwandelaar. | Foto: Ina Verblaauw
De wethouders Barnhoorn en Van Duin kregen de vlag van een maanwandelaar. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Sport en Space op de Duinwetering

ruimtesport n De wethouders Barnhoorn en Van Duin namen zaterdag 1 september al vroeg in de ochtend de vlag in ontvangst van de maanwandelaar, die kwam aangereden in een ruimtekarretje. Na het hijsen van de vlag kon de sportdag beginnen. Naast het reguliere voetbalprogramma op sportpark Duinwetering buiten, stond de hal binnen bol van de activiteiten.

Door Ina Verblaauw

Er was veel te zien en vooral veel te doen. Bij de wereldkampioen robotvoetbal werden kijkers uitgenodigd op doel te gaan staan waarna een robot een penalty nam. De robot scoorde veel. Indrukwekkend waren de demonstraties met de drones met hindernisbaan. Een spectaculair schouwspel boden de Glow in de Dark sporten. De belijningen, de bal, het net of de basket waren verlicht, de deelnemers hadden fluorescerende strepen op kleding en gezicht en de zaal was gehuld in duisternis.

In het planetarium leerde je hoe de sterrenhemel eruit ziet. Er kon door kinderen en hun ouders gebouwd worden aan een Marsauto met technisch Lego en even verderop kon onder begeleiding een raket worden gemaakt. Sterrenwacht Foucault uit De Zilk gaf de gelegenheid door een kijker naar de zon te kijken.

Buiten stonden ook twee marktkramen waar informatie werd gegeven over een studie of baan in de techniek. Twee leden van de Europese Tafeltennisbond kwamen een kijkje nemen in het sportcomplex. Sportpark Duinwetering is volgend jaar de plaats waar de Europese Kampioenschappen tafeltennis zullen worden gehouden.

Dankzij de steun van de gemeente Noordwijk, de Sportraad, het Ondernemingsfonds, de deelnemers en de vrijwilligers werd deze sport en space een bijzonder geslaagd evenement.


De scholen zijn weer begonnen

Veilig n Elk jaar, aan het begin van het nieuwe schooljaar, wordt aandacht gevraagd voor de actie: De Scholen zijn weer begonnen. Door middel van spandoeken, posters en op scholen wordt verkeersdeelnemers gevraagd hun snelheid aan te passen.

Door Ina Verblaauw

Dit jaar werd het startschot gegeven op het schoolplein van Dalton school Klaverweide. Directeur Olga Rietmeijer: "Op onze school doen wij veel aan verkeersveiligheid. We zijn een school Op Seef en hebben verkeersouders die toezien op het parkeergedrag en de veiligheid 's-morgens als de kinderen worden gebracht".

Wethouder Dennis Salman sprak de kinderen uit de groepen 3, 4, 5 en 6 toe op het schoolplein. Hij maakte er een vrolijke boel van door de kinderen vragen met ja of nee antwoorden te betrekken in zijn toespraak. Hij vertelde naast wethouder Verkeer ook Veiligheidsambassadeur in de regio te zijn.

"Jullie hebben lang vakantie gehad en zijn de verkeersregels misschien een beetje vergeten. Dat geldt ook voor de automobilisten. Daar gaan wij vandaag extra aandacht voor vragen".

Op zijn vraag wie er lopend, op de fiets of met de auto wordt gebracht naar school, bleek dat dat gelijk was verdeeld. Hij adviseerde de kinderen vooral lopend of op de fiets naar school te komen. "Zo leer je de verkeersregels veel beter kennen. Dat kun je dan vanavond met je ouders tijdens het eten bespreken".

Na het presenteren van het spandoek werd er afgeteld van tien naar nul, waarna de kinderen fanatiek aan het bellenblazen sloegen. Bellenblazen staat symbool voor geluk en dat wordt ieder kind toegewenst in het verkeer.

Afbeelding