Eenzaamheid

Elke keer weer is het schrikken als je leest dat iemand overleden is en dat niemand die persoon mist… we kennen allemaal het verhaal uit 2013 dat mevrouw 'Bep van de Porcellisstraat' in Rotterdam pas na 10 jaar werd gevonden. Al die tijd waren de huur en haar energiekosten afgeschreven en haar AOW bijgeschreven zonder dat iemand ook maar vermoedde of wist dat ze er niet meer was.

Je vraagt je af of in onze snelle digitale wereld dat zomaar (nog?) kan gebeuren. Er zijn zoveel instanties in onze maatschappij die misschien wel veel over ons weten zonder dat wij ons dat realiseren. Denk aan de KBO-PCOB, Kwadraad, Mee, het gemeentelijke Noodfonds, de ISD, de belastingdienst… noem maar op.
In het blad 'Nestor' (dat elke maand naar de leden van de KBO-PCOB gaat) stond een interview met Minister Hugo de Jonge (die met die mooie schoenen). Toen hij nog wethouder was in Rotterdam stuurde hij alle 75-plussers een brief of die mensen bezoek aan huis wilden. Uiteindelijk kregen 8300 mensen een vrijwilliger op bezoek.

Beste panelleden: hoeveel eenzame inwoners zijn er in Noordwijk en hoe zou het zijn om die op te sporen zodat ze minder eenzaam blijven en contact krijgen, hebben of houden met onze levendige gemeenschap?