In de Oude Jeroenskerk vindt om 10.00 uur de opening plaats van Open Monumentendag. | Foto: CdM
In de Oude Jeroenskerk vindt om 10.00 uur de opening plaats van Open Monumentendag. | Foto: CdM Foto: Cor de Mooy

'In Europa' thema Open Monumentendag 2018

Op zaterdag 8 september vindt de 32ste Open Monumentendag plaats, een landelijk evenement waaraan ook in Noordwijk weer volop wordt mee gedaan. Dit jaar is het thema 'In Europa'. Europees erfgoed, daar draait het dit jaar allemaal om!

Landelijk gezien is Open Monumentendag onderdeel van de Europese Monumentendagen 'European Heritage Days'. In heel Europa wordt dit jaar het jaar van het Cultureel Erfgoed gevierd. Dat betekent dat de verhalen over sommige lokale monumenten nu eens op een andere manier worden verteld. Geplaatst in een internationale context, met het accent op al die Europese verbanden die er ook met ons Noordwijks erfgoed zijn.

Vouwbladen

Wist u bijvoorbeeld dat er op Museum Veldzicht een compleet historisch overzicht wordt getoond van de vroegste geschiedenis van Noordwijk? Waar kwamen die vroegste bewoners eigenlijk vandaan?
We denken vaak in termen van 'echte Noordwijkers' en import, en Zeeërs en Binders, maar de geschiedenis van familienamen geeft aan dat er heel wat over hun herkomst te vertellen is.
Dat doet cultuurfilosoof Harrie Salman dan ook tijdens de openingsbijeenkomst op zaterdagmorgen in de Oude Jeroenskerk. Hij stelde ook het speciaal voor deze dag gemaakte vouwblad samen 'Een wandeling door de Gouden Eeuw langs de huizen van edelen in Noordwijk anno 1623' en zo'n zelfde vouwblad met een overzicht van interessante grafstenen in de Oude Jeroenskerk. Ook daar worden een aantal internationale verbanden met Noordwijk getoond.

De basisscholen worden altijd al uitgenodigd voor een eigen Klassendag, meestal op de vrijdag ervoor; dit jaar maken we voor hen een programma rond de Oude Jeroen waar de Torenklim deel van uitmaakt. Gezien de grote belangstelling daarvoor verdelen we de kinderen van de klassen 7 en 8 van de Noordwijkse scholen over vier dagen, te beginnen op donderdag 6 september.

Streekmuseum Veldzicht is zaterdag uiteraard ook open; op het terrein er omheen vindt de jaarlijkse Pompoenenmarkt plaats, dus niet meer op de Florahof! De paardentram rijdt gratis vanaf Streekmuseum Veldzicht via de Voorstraat van Noordwijk Binnen naar het koetshuis van het Landgoed Calorama, een uniek buiten waar bezoekers kunnen deelnemen aan een rondleiding over het landgoed. Op een vijftal plaatsen wordt door ervaren gidsen verteld over bijzondere onderdelen als het St.Jeroensveld, de rozentuin, etc.

Natuurlijk staan op zaterdag 8 september de deuren van Museum Noordwijk wijd open, de oude reddingboot Kurt Carlsen staat weer opgesteld naast de Vuurtoren op de Koningin Wilhelmina Boulevard en Museum Engelandvaarders doet ook mee.

Verdere vaste locaties zijn het Atlantikwall Museum, het Lombok in de Schoolstraat, de Hoogewegse poldermolen, Villa Mignon en het voetboogschieten bij het Gilde van Sint Joris. Het Gilde van Sint Joris is op die dag open voor publiek vanaf 15.00 uur. Dan vindt het jaarlijkse Najaarschieten plaats. Dit evenement kan door bezoekers gevolgd worden vanuit de bezoekersruimte grenzend aan de Schietweide, via de ingang aan de Offemweg.
De toren van de Oude Jeroenskerk kan ook weer worden beklommen en de beide begraafplaatsen met tal van bijzondere grafmonumenten zijn ook een bezoek zeker waard. De meeste locaties zijn gratis en zonder reservering toegankelijk van 10.00 tot 16.30 uur.

Wethouder Marie-José Fles zal Open Monumentendag Noordwijk officieel openen tijdens een bijeenkomst in de Oude Jeroenskerk op zaterdag 8 september. U bent daarbij vanaf 9.30 uur welkom en krijgt u nog gratis koffie ook.

Presentaties

Om 12.00 uur en om 14.15 uur herhaalt Harrie Salman zijn presentatie in de Oude Jeroen nog eens. Koen Marijt en Michel van Dam geven om 13.15 en 15.15 uur een duopresentatie over Europese invloeden op de Noordwijkse geschiedenis en op de in Noordwijk aanwezige gebouwen.