De steltlopers konden zich ondanks de sterke wind, toch hun act uitvoeren. | Foto: Ina Verblaauw
De steltlopers konden zich ondanks de sterke wind, toch hun act uitvoeren. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Spektakel bij Cirque des Dunes

artiesten n De straatartiesten, onder de verzamelnaam Cirque des Dunes, lokten duizenden mensen naar de Koningin Wilhelmina Boulevard. De artiesten hadden last van de stevige wind, die maar niet wilde afzwakken. Toch konden alle optredens doorgaan.

Door Ina Verblaauw

Spektakel was te zien bij de vuuracts in het gat van Palace en bij de acrobaten hangend aan de hoogwerkers. Zij deden hun optreden zonder veiligheidskabels, wat bij sommige toeschouwers wel wat angst opriep.

De percussieband Caramba Samba zorgde voor een swingende opening. Tussen de optredens van de artiesten door waren de giraffen, de struisvogels en de vlinders een aangenaam beeld op de boulevard. Zij bleken heel aaibaar en konden zich als steltlopers, ondanks de wind, goed staande houden. Weer een prachtig evenement, dat dit keer wél werd afgesloten met een spetterende vuurwerkshow.


Jaco van Leeuwen in laatste concert Zomerserie Muziek in Jeroen

concert n Donderdag 23 augustus is het laatste concert van de Zomerserie. De laatste jaren neemt Jaco van Leeuwen, vaste organist op het Knipscheer-orgel dat concert voor zijn rekening.

Jaco van Leeuwen is een gedreven en veelzijdig musicus, wat tot uitdrukking komt in zijn orgelspel, zijn werk als cantor-organist, het dirigeren van twee koren en zijn lespraktijk. Ook als begeleider van solisten op de vleugel is hij veel gevraagd.

Een thuiswedstrijd op zijn eigen orgel is voor Jaco van Leeuwen geen routineklus, maar een zoektocht naar nog weer nieuwe mogelijkheden en kleurklanken. Deze keer neemt hij de bezoekers mee op een reis door de muziekgeschiedenis met stukken van bekende en minder bekende componisten. J.S. Bach ontbreekt natuurlijk niet, maar ook stukken van François Couperin, Robert Schumann en Alexandre Guilmant staan op het programma. Van de laatste de Finale uit Sonate no.1 met veel virtuoos voetenwerk.

Behalve te beluisteren is Jaco van Leeuwen ook te zien op het grote scherm dat onder het orgelbalkon is opgehangen. Het concert begint om 20.15 uur en de afsluiting van de dit jaar zeer goed bezochte Zomerserie, wordt gevierd met een drankje na afloop in het koor van de kerk. De toegangsprijs voor het concert is € 7,- (Vrienden € 5,-). Kaarten zijn te koop bij de kerk, maar kunnen ook worden besteld via www.muziekinjeroen.nl


Picknicken en schilderen met Max Liebermann

kunstroute n Augustus is de maand van Max Liebermann in Noordwijk. Wandel of fiets de speciale route door het kustdorp, eventueel met de picknickmand van Het Cultuurcafé. En voor de kinderen: doe mee met de wedstrijd Maak je eigen Liebermann. Op 1 september maken Koos Meinderts en Annette Fienieg van het prentenboek De zee van meneer Max de winnaar bekend.

De Duitse schilder Max Liebermann kwam graag in Noordwijk. Van 1905 tot 1913 was hij vaak in Nederland en dan verbleef hij in Huis ter Duin. In totaal zijn meer dan 100 schilderijen, schetsen, tekeningen en pastels gemaakt in Noordwijk of omgeving.
De Max Liebermann route leidt langs verschillende panelen waarop de omgeving van Noordwijk in het begin van de 20e eeuw met strandvermaak, sport en dorpsleven wordt afgebeeld. Bij Het Cultuurcafé kun je een picknickmand reserveren voor langs de Liebermann route. In de picknickmand zitten natuurlijk broodjes en salades, maar ook het boekje waarin over de route wordt verteld en de schilderijen die je onderweg tegen komt zijn afgebeeld.


Om het ook een leuk uitje te maken voor kinderen, kunnen die deelnemen aan de wedstrijd Maak je eigen Liebermann bij van der MEER. Raak geïnspireerd door de kunstwerken die door het dorp verspreid, langs de Max Liebermann route te vinden zijn én door het leuke prentenboek De zee van meneer Max en teken, schilder, kleur jouw eigen kunstwerk in de stijl van deze grote kunstenaar. Lever jouw werk uiterlijk zondag 26 augustus in bij van der MEER / Het Cultuurcafé zodat het een plekje krijgt in de speciale tentoonstelling. Zaterdag 1 september zullen Koos Meinderts en Annette Fienieg een prijs uitreiken aan de mooiste Liebermann van Noordwijk.


De eerste zondag van de maand verandert Het Cultuurcafé in collegezaal. Het college op zondag 2 september staat in het teken van de schilder Max Liebermann. Helmus Wildeman van Stichting Max Liebermann in Noordwijk zal vertellen en dia's vertonen van de kunstenaar.

Voor de picknickmand, het bezoek van Koos Meinderts en Annette Fienieg en het college wordt reserveren op prijs gesteld in verband met het aantal zitplaatsen en voorbereiding. Reserveren is mogelijk via de website van van der MEER www.boekhandelvandermeer.nl en telefonisch 0713613073