De hele Noordzeekust is in etappes schoongemaakt door vrijwilligers uit het hele land. | Foto: Ina Verblaauw
De hele Noordzeekust is in etappes schoongemaakt door vrijwilligers uit het hele land. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Het strand is weer schoon

n De opbrengst van de dag: 161 kilogram afval en 100 ballonnen

milieu n De Boskalis Beach Cleanup Tour 2018 startte op woensdag 1 augustus op twee locaties, in Cadzand (zuid) en op Schiermonnikoog (noord). De hele Noordzeekust is opgedeeld in 30 etappes waarbij deelnemers uit het hele land komen helpen een stuk strand schoon te maken. Na twee weken finishten de noord- en zuidroute op woensdag 15 augustus tegelijkertijd in Zandvoort.

Door Ina Verblaauw

De Beach Clean Up is onderdeel van de Stichting Noordzee. Deze organisatie richt zich op beschermen van de natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. Lotte Huisman is projectleider van de stichting Noordzee. "Belangrijk bij deze tour is dat we vuil verzamelen, wegen en kijken welk afval waar wordt gevonden. Zo kunnen we in kaart brengen waar welk afval het meest wordt gevonden en proberen maatregelen te nemen. Als er heel veel plastic flesjes en blikjes worden gevonden, is dat wederom een reden om bij de Overheid en de producenten te pleiten voor statiegeld op deze verpakkingen. Helaas is de invoering van statiegeld weer een aantal jaren uitgesteld".

Schoonhouden

Dinsdag 14 augustus startte een groep van 120 mensen voor de tour van die dag vanaf strandpaviljoen Beach naar Nederzandt. Een wandeling van ongeveer 10 kilometer. De wethouders Van Duin en Fles waren aanwezig bij de start. Wethouder Van Duin inventariseerde het aantal Noordwijkse deelnemers. Dat waren er geen. De groep bestond voornamelijk uit vakantiegangers, die een dagje wandelen en jutten wilden combineren. "Het is belangrijk dat de discussie steeds verder op gang komt. We hebben 523 km strand en dat willen we schoon houden". Wethouder Fles prees de vele groepen die in Noordwijk actief zijn om het strand schoon te houden. "Het schoonmaken is maar voor even. Heel goed, maar zoek het vooral ook bij jezelf. Gooi geen dingen weg, maar bedenk daarbij: gebruik het gewoon niet". Tijdens haar vakantie deed ze een dagje "troeptrimmen" met haar kleinkinderen; in de bossen genieten van de natuur en gelijktijdig de tegengekomen troep opruimen.

Opdracht

Bij elke etappe is er naast het vuil jutten ook een speciale opdracht. Bij de wandeling van Hoek van Holland naar Monster was dat de gevonden sigarettenfilters apart in te zamelen. De oogst van die dag was het droeve aantal van ruim 14.000 filters. In Noordwijk luidde de opdracht om ballonnen en ballonresten apart in te zamelen.

De opbrengst van de dag was 161 kilogram afval en 100 ballonnen. Onderweg werd ook nog een dode Jan van Gent aangetroffen met plastic rond z'n snavel. Het gevonden afval is helaas een vaststaand feit. Dat er op het Noordwijkse strand relatief weinig werd gevonden, zou een bevestiging kunnen zijn dat de badgasten steeds zorgvuldiger met het strand omgaan.