Nederlands succes op het WK robotvoetbal. | Foto: PR
Nederlands succes op het WK robotvoetbal. | Foto: PR Foto: PR

Wereldkampioenen voetbal te bewonderen in Noordwijk

robot n Hoewel Nederland ontbrak tijdens het WK voetbal in Rusland, wil dit niet zeggen dat er geen Nederlands voetbalsucces te vieren was. Begin juni werd het team van de Technische Universiteit Eindhoven wereldkampioen robotvoetbal in Canada.

Voetbal- en techniekliefhebbers krijgen binnenkort de kans deze kampioenen te bewonderen in Noordwijk. Op 1 september demonstreren de robots hun voetbalkwaliteiten tijdens de Space & Sportdag op het sportcomplex Duinwetering. Het robotvoetbal maakt dan deel uit van een schitterend totaalprogramma rond het thema Space. Volgende week meer informatie in deze krant.

Vuurtoren kleurrijk in de steigers

kleur n Voor noodzakelijk klein onderhoud en een nieuwe witte verflaag met een beschermende coating is de vuurtoren van Noordwijk de komende acht weken gehuld in steigers.

Door Ina Verblaauw

Rijkswaterstaat, de eigenaar van de vuurtoren, laat een aannemersbedrijf de werkzaamheden uitvoeren. Als voorbereiding op deze werkzaamheden zijn de fitnesstoestellen inmiddels verplaatst naar het lager gelegen Vuurtorenplein bij het beeld van Janus. Om veiligheidsredenen worden er rondom de steigers meestal groene of oranjekleurige steigerdoeken geplaatst. De gemeente Noordwijk bedacht hiervoor een alternatief en liet twee mooie steigerdoeken vervaardigen met de afbeelding van een Ariana 5 raket.

Steigerdoek

Wethouder Hans Bakker had geen last van hoogtevrees. Hij beklom vrijdag 17 augustus vroeg in de ochtend de steiger en liet vanaf de top van de vuurtoren één van de steigerdoeken uitrollen. Daarop staat de enorme afbeelding van een Ariane 5 raket tijdens de lancering. De twee doeken zijn goed zichtbaar; één vanaf de Quarles van Uffordstraat en de ander vanaf het strand en de zee. 's Avonds als het donker is, ziet de vuurtoren er wel haast sprookjesachtig uit. Een prachtige oplossing in het jaar dat Noordwijk het thema City of Space uitdraagt.

Alle evenementen van het Space jaar zijn te vinden op www.noordwijk.info/space.

Op de foto: Marcelle Tangelder, Programmamanager Economie en Ruimtevaart, Wethouder Bakker, gemeente Noordwijk, Miranda van Koot, Evenementen Cöordinator , Marjolijn van der Jagt, bestuurslid Space Expo en Wethouder Gerben van Duin, gemeente Noordwijk. (Foto: Willem Krol)

Afbeelding