Vragen over gebrekkige wijkverpleging

zorg n De zorgkosten zorgen in Nederland voor veel gedoe. Het is een terrein waarop heel veel instellingen actief zijn en waarbij heel grote bedragen in het geding zijn. En waar het geld volop aanwezig is liggen misstanden en fraude altijd op de loer.

In de diverse media wordt met regelmaat aandacht besteed aan waargenomen misstanden. Vooral de zorgcentra en ook de wijkverpleging liggen hierbij onder een vergrootglas. In de afgelopen tijd kwam in het nieuws dat op menige plek in Nederland verpleegkundigen werken die niet in het bezit zijn van de juiste diploma's en waarbij vakbekwaamheid niet wordt gegarandeerd. Er blijken zelfs valse diploma's te worden aangeboden, waardoor de kwetsbare ouderen niet de juiste medische hulp en verzorging genieten. Op dit gebied horen we soms ook van Noordwijkers over slechte ervaringen. Gebrek aan kwaliteit in de thuiszorg en wijkverpleging. De fractie van PUUR wilde daarom van het college weten of dit in Noordwijk ook daadwerkelijk het geval is.

ISD samen met sociale recherche

Het college reageert met een brief, maar moet op de vraag echter een concreet antwoord schuldig blijven. In de antwoordbrief staat dat niet de gemeente maar de ISD, samen met de sociale recherche, in brede zin controleert op fraude bij de besteding van de persoonsgebonden budgetten. Rapportage daarover blijken vertrouwelijk. Het college spreekt wel van een tekort aan personeel in de wijkverpleging, maar wijst erop dat hierbij de zorgverzekeraars zullen moeten optreden tegen het oneigenlijk inzetten van verpleegkundige hulp.


Inwoners, ondernemers en organisaties worden opgeroepen mee te denken

vsie n De omgevingsvisie 2030 is voor de Noordwijkse politiek een belangrijk document. Welk document na een lange voorbereiding door de gemeenteraad in 2017 werd vastgesteld.

Hiermee kwamen eerder vastgestelde visies volledig te vervallen. In de omgevingsvisie staat nu precies omschreven hoe Noordwijk zich verder zou moeten ontwikkelen richting 2030. Details werden verzameld uit wensen, dromen en behoeften van inwoners, ondernemers en adviserende deskundigen. Het is inmiddels een document wat bol staat van ambitie, waarin niet minder dan 7 speerpunten houvast moeten geven op momenten dat er keuzes moeten worden gemaakt. Steeds zal voorafgaande aan beslissingen de vraag worden gesteld: 'Wat betekend dit voor onze 7 sterren?'

Omdat het een visie meestal een dynamisch karakter heeft, is het noodzakelijk dat er jaarlijks gekeken wordt of actualisering noodzakelijk is. Recentelijk is daarom door de gemeenteraad een herzien omgevingsvisie vastgesteld. Op de beleidsvelden Cultuur en Natuur zijn er ingrijpende aanpassingen gedaan. Maar ook op het gebied van het regionale beleid was het noodzakelijk dat er aanpassingen werden doorgevoerd. Hoewel de gemeenteraad zijn fiat al heeft gegeven is er voor de inwoners toch nog gelegenheid hun eigen zienswijze aan de politiek kenbaar te maken. Tot en met 18 september kan men reageren op de aangebrachte wijzigingen. Verwacht wordt dat niet alleen maatschappelijke organisaties maar ook verenigingsbestuurders en inwoners wijzigingen willen voorstellen.

Zienswijze

Schriftelijke zienswijzen sturen aan de gemeenteraad van Noordwijk, Postbus 298, 2200 AG te Noordwijk, onder vermelding van'zienswijze actualisatie Omgevingsvisie 2030'. Diegene die een mondelinge zienswijze willen indienen kunnen een afspraak maken via mw. Van der Zalm-van der Wiel, 36 60 000. Meer informatie op www.noordwijk.nl.