Donkere wolken boven Boerenburg  als snel gasvrij maken van bestaande wijken leidt tot hoge kosten voor bewoners. | Foto: Wim Siemerink
Donkere wolken boven Boerenburg als snel gasvrij maken van bestaande wijken leidt tot hoge kosten voor bewoners. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Aardgasvrije wijken in Noordwijk gaat nog even duren

gas n Na alle ellende als gevolg van de gaswinning in Groningen en het besluit van het kabinet dat de gasproductie zo mogelijk snel moet worden beëindigd, ontstond er een landelijke hype: aardgasvrij.

Elektriciteit en aardwarmte hebben toekomst. Aardgas gaat, zoals het nu lijkt, zo snel mogelijk in de ban. In Noordwijk was er bij de politieke groepering LSN aanvankelijk de vrees dat door sluiting in Groningen, aardgaswinning vanuit het veldje aan de Leeweg zou worden gestart en ook hier wel eens voor aardbevingen zou kunnen zorgen. Het college kon hen echter voorlopig geruststellen, gaswinning ter plekke is niet actueel.

Elektriciteit

In navolging van de diverse maatschappelijke organisaties in Nederland vond LSN dat Noordwijk geheel gasloos zou kunnen worden. Dus niet alleen de aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, maar vooral voor de bestaande wijken in Noordwijk. Het serieus alternatief voor aardgas is gebruik te maken elektriciteit. Wat o.a. opgewekt moet worden door het benutten van zonnepanelen en windmolens. Een ander alternatief is het benutten van aardwarmte via zogenaamde warmtepompen. In het politieke proces rondom de gasloze energievoorziening stelde het rijk direct €90.000.000,- beschikbaar voor lokale ontwikkelingen. LSN maakte het Noordwijkse college duidelijk dat ze van deze subsidie wel wilde profiteren. Maar aan de hierbij gestelde voorwaarden wilde of kon Noordwijk niet voldoen. Inmiddels heeft het college de Noordwijkse politiek geïnformeerd over de prioriteiten in het gasloos maken van woningen.

Visie

Op de eerste plaats moet een duidelijke lokale visie nog worden ontwikkeld. Een brede maatschappelijke discussie, zoals toegepast bij de Omgevingsvisie, moet leiden tot het maken van keuzes. Het college schrijft aan de Noordwijkse politiek: 'Naast het op termijn gasvrij maken van de bestaande wijken hebben wij ook besloten nieuwbouw in principe niet meer op aardgas aan te sluiten. Wij zijn voornemens daartoe, samen met de partners van het energieakkoord Holland Rijnland en de netbeheerder Liander een convenant nieuwbouw en bestaande bouw af te sluiten. Hierover wordt de gemeenteraad apart geïnformeerd'. Het college vindt dat bij het bepalen van welke wijken als eerste aan de beurt komen, er verschillende facetten een rol spelen. Zoals de bewuste keus voor een alternatief. Daarnaast wil het college praktijkgericht opereren en bijvoorbeeld starten in wijken waar reconstructie of het riool vervangen nodig is.

Haast

Inmiddels zijn er vanuit het land ook veel reacties op de plotselinge haast om het energiebeheer aan te pakken. Diverse deskundigen maken duidelijk dat het allemaal niet zo eenvoudig is als veel lokale partijen denken. Er zijn volop waarschuwingen te lezen over oplopende kosten, beperkte mogelijkheden van elektriciteitopslag en terugverdientijd. Er wordt gepleit voor een weloverwogen keuze. Daartoe moeten dus opnieuw visies worden geschreven. Zo zou uiterlijk in 2021 'een transitievisie warmte' vastgesteld moeten worden. Ook weer tot stand gebracht in een zorgvuldig proces met belanghebbenden. Hierna pas kan de gemeenteraad besluiten nemen en wenselijk is dan een uitvoeringsplan op wijkniveau over de alternatieve energie-infrastructuur van een bepaalde wijk. De politiek moet dus duidelijke kaders aangeven waarbinnen gebouweigenaren, netbeheerders, warmtebedrijven, gemeente en andere partijen de belangrijke investeringsbeslissingen nemen.

Mogelijk gaat daarna in Noordwijk de verandering in snel tempo plaatsvinden. Milieubewuste en ongeduldige Noordwijkers moeten echter niet te vroeg juichen, want deskundigen waarschuwen nadrukkelijk dat een heel groot deel van de extra benodigde stroom nog jarenlang met fossiele bronnen opgewekt zal moeten worden. Wat dan weer tot gevolg heeft dat een groot deel van de CO2-reductie, nodig om het akkoord van Parijs te kunnen uitvoeren, weer verloren zal gaan.