Aan de 9e strandloop deden 380 lopers mee. | Foto: PR
Aan de 9e strandloop deden 380 lopers mee. | Foto: PR Foto: PR

Mooie 9e strandloop met vochtig einde

hardlopen n Na een dag vol weerswaarschuwingen zag het er voor de 9e Starbalm Strandloop goed uit, met mogelijk een klein buitje, maar verder geen reden tot zorgen. Er verschenen 380 lopers aan de start die vakkundig weg werden getoeterd door de de dochter van hoofdsponsor Hotel aan Zee.

Voor de 2 en 4 kilometer waren het perfecte omstandigheden met een hard strand, weinig wind en een lekkere temperatuur. Nadat de eerste lopers van de 8 km binnen waren brak het echter los met harde wind en dito regen en werd het voor de resterende 8 km lopers en de organisatie knap lastig.

De prestatie was er des te groter door en iedereen kon veilig, maar doorweekt het strand verlaten, op naar de 10e en laatste loop die komende donderdag een einde maakt aan de 2018 editie.


Bijstandsfraude in Noordwijk aangekaart

n College verklaart: daadwerkelijk mensen ontdekt in een kledingkast

fraude n Bijstandsfraude is een verschijnsel dat bij heel veel mensen voor irritatie zorgt. Met jaloerse blikken kijkt men naar de asociale wijkbewoner die van de overheid netjes de bijstanduitkering krijgt toebedeeld, maar daarnaast ook nog eens op slinkse wijze voor extra inkomsten weet te zorgen. Met klikken als gevolg.

In de Volkskrant van half juni doet een journalist kond van een ware heksenjacht in de Bollenstreek op dit soort fraudeurs. Over een Noordwijkse publiceerde de krant: 'Hoever klikken kan gaan merkte een Noordwijkse van 45 jaar. Een buurvrouw zette een WhatsApp-groep op waarin ze straatgenoten opriep te klikken over de van samenwonen beschuldigde vrouw. Enkele tientallen mensen gaven daar gehoor aan, bevestigt een buurtgenoot. 'Ze stuurden elkaar bijvoorbeeld berichtjes over hoe ze de relatie tussen mijn vriend en mij zagen', vertelt de inmiddels vrijgesproken bijstandsgerechtigde zelf. 'Als iemand bij mij naar binnen ging, maakten ze een foto en gooiden hem in de groep.' Het gevolg was dat rechercheurs op pad gingen en daarbij heel laakbare streken bleken uit te halen Zo schrijft de krant: 'De sociale dienst verdraait bewijs. In het geval van de 45-jarige vrouw uit Noordwijk schreven rechercheurs bijvoorbeeld dat haar vriend haar dochter 's ochtends met de auto naar school bracht. Hiermee wekten ze de indruk dat deze wederzijdse zorg standaardpraktijk was. 'Wat ze wel wisten maar er niet bij vertelden, was dat mijn dochter haar been had gebroken en van haar heup tot aan haar voet in het gips zat.'

Vragen

Onder andere deze publicatie was voor de Noordwijkse fractie van PvdA/GL reden vragen te stellen aan het college. De fractie constateerde de doorgeslagen jacht op bijstandsfraude. Het college stelde vast dat er aan een medaille altijd twee kanten zitten. In detail op gevallen ingaan wilde het college om privacyredenen niet. Voor Noordwijk is de ISD Bollenstreek verantwoordelijk voor controle en handhaving. Voor veel inwoners is inmiddels wel heel duidelijk dat de gezamenlijke aanpak in de Bollenstreek mogelijk financieel voordeel oplevert voor de gemeenten, maar dat in heel veel gevallen, en niet alleen bij bijstandsverlening, de menselijke maat volledig ontbreekt. Het Noordwijkse college heeft een milder commentaar op de ISD: de ISD werkt niet met bakens zoals een gps apparaatje dat men onder een auto kan plaatsen om deze auto te kunnen volgen. En ook: de ISD doet geen cameratoezicht, volgen niet stelselmatig mensen en doen ook niets met whatsapp groepen.

Onthullend

In het antwoord van het college aan de fractie van PvdA/GL staat een onthullende passage over het artikel in de Volkskrant: De opmerking dat 'iedereen maar zelf bepaalt wat hij doet en verder gaat dan wat het OM mag doen', geldt zeker niet voor de ISD. Een voorbeeld: wanneer de ISD een huisbezoek doet, dan mag de ISD de klant verzoeken hen binnen te laten. Als de ISD in huis is, mag de ISD de klant verzoeken de kasten open te maken en mag de ISD medewerker onder het bed kijken. Er zijn in het recente verleden daadwerkelijk mensen ontdekt in een kledingkast en onder een bed. Op het moment dat een klant geen toestemming verleent, mag de ISD niet zelf in de kasten kijken en zal de ISD de woning moeten verlaten. Overigens kan deze weigering wel gevolgen hebben voor de uitkering, omdat mogelijk het recht op bijstand niet (meer) is vast te stellen. Het huisbezoek heeft zeker impact. De ervaring leert echter ook dat wanneer mensen niets te verbergen hebben, ze geen moeite hebben met het huisbezoek.

Toch zijn er teveel voorbeelden dat de ISD er soms discutabel mee omgaat. Daarom maakt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zich er hard voor dat sociale diensten 'hun verregaande bevoegdheden' op een behoorlijke manier inzetten. Hij adviseert: 'Gebeurt dat niet, dien dan eerst een klacht in bij de sociale dienst. En neem, als dit onvoldoende oplevert, contact op met de Nationale Ombudsman.'