Willem Heemskerk, voorzitter Bollencorso zegt een ambassadeur te willen zijn. | Foto: Wim Siemerink
Willem Heemskerk, voorzitter Bollencorso zegt een ambassadeur te willen zijn. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Opening Bloemenfestival

bloemen n Het was genieten dit weekend in de Kapel in de Hoofdstraat. Stichting Bloem en Zee oogstte wederom veel lof met het initiatief om de Rijnsburgse Flower Parade te ondersteunen met een snijbloemenshow.

Arrangeur Jessica Keet liet op een bijzondere manier zien dat het Noordwijkse thema 'Space' goed te combineren is met oogstrelende bloemenarrangementen. Door de diverse presentaties heen was deze rode draad duidelijk herkenbaar. Prachtige arrangementen ondersteunden de satellieten, kunstmanen en planeten. De gehele presentatie was daarbij heel 'ruimtelijk' ingericht.

De prachtige zomerbloemen leken niet geleden te hebben onder de hittegolf. Bovendien daalden de temperaturen al snel naar zeer bloemvriendelijke waarden. Een record aantal bezoekers vergaapte zich aan topkwaliteit gladiolen, rozen, bouvardia's, calla's en wat al niet.

Wethouder Gerben van Duin verving de wegens vakantie afwezige burgemeester. Hij benadrukte in zijn toespraak dat ook het gemeentebestuur veel waardering heeft voor de thematische aanpak van de diverse evenementen waarmee Noordwijk zich landelijk op de kaart weet te zetten. Vooruit blikkend hoopte hij dat dit ook na de fusie op dezelfde wijze, en dan ook gemeentebreed, kan worden voortgezet.

Kersverse voorzitter

De officiƫle opening werd verricht door de kersverse voorzitter van het streekcorso, het zogenaamde Bollencorso. Willem Heemskerk zei het als zijn voornaamste taak te zien als ambassadeur van de sector bruggen te slaan. 'Maar we moeten het wel met zijn allen blijven doen', vertelde hij ons later. En ook: 'We moeten gezamenlijk onze streek blijven uitdragen als de bloementuin van Nederland, met niet alleen de corso's en Keukenhof, maar met alles wat daar omheen hangt, zoals technische kennis, de organisaties en het prachtige landschap. Ik wil me als corsovoorzitter inzetten om vooral de verbindingen in stand te houden en steviger te maken. Over de oprukkende woningbouw zei hij: 'Er is ruimte genoeg om te bouwen. We moeten echter zeer terughoudend zijn met het opofferen van de hoogwaardige bollengronden en vooral oog houden voor het landschappelijke karakter. Want met onbeperkt bouwen vermoord je het karakter van de streek'.