Afbeelding
Foto:

Verbinding maken

Leuk dat jullie meelezen tijdens deze warme dagen. We doen het allemaal misschien wat rustiger aan door de hogere temperaturen. Op ons kantoor gaan de liters water er doorheen maar we genieten zeker van de sfeer die de warmte met zich meebrengt. Je leeft toch meer buiten als het lekker weer is. Er lijkt meer ruimte te zijn om van alles te doen.

Voor ons betekent die ruimte om terug te blikken welke mooie momenten ons bij zijn gebleven van de afgelopen tijd. Natuurlijk zijn dat er meer dan dat we in deze rubriek kunnen beschrijven, maar we willen er een aantal met jullie delen. Die bijzondere momenten zijn ontstaan door de mooie mensen die we de afgelopen tijd hebben ontmoet. Mensen die met ons mee hebben gedacht, mensen die verbinding zochten met elkaar, mensen die hun verhalen met ons wilden delen.

Dat is wat welzijn eigenlijk is; verbinden, betrokkenheid bij elkaar, samen dingen bereiken, blij worden van de dingen om je heen. We zien in Noordwijk dat aandacht voor welzijn een belangrijke plek heeft en we leren de mensen die bij deze prachtige badplaats horen steeds beter kennen. En daar krijgen we energie van.

Over verbinding gesproken; we hebben gezien dat jong en oud goed samengaan in Noordwijk. Tijdens de Nationale Pannenkoekendag heeft groep 7 met een club 70 plussers heerlijk gegeten. Maar dat niet alleen; via kaartjes kregen ze de mogelijkheid om vragen aan elkaar te stellen en daar kwamen vaak verrassende antwoorden uit. De kinderen waren bijvoorbeeld verbaasd dat ''ouderen nog zoveel doen''. Bij de ouderen viel het op dat kinderen, zonder erbij na te denken, pure en eerlijke vragen stelden.
Mooi om te zien dat leeftijd soms helemaal niks uitmaakt. Het kan er juist voor zorgen dat je dingen anders ziet, je kijkt vanuit een ander perspectief.

De kinderen hebben geen ongelijk; ouderen doen veel in Noordwijk. Het feit is wel dat we steeds ouder worden. Helaas neemt daardoor de kans op het krijgen van dementie ook toe. Voor mensen die dementie hebben, is het belangrijk om zo lang mogelijk mee te doen in de maatschappij. Om dit feit te ondersteunen, is de initiatiefgroep 'Noordwijk dementievriendelijk' opgezet.

Over bijzondere Noordwijkers gesproken. De initiatiefgroep heeft twee werkconferenties georganiseerd en daaruit bleek dat dat er een enorme grote groep Noordwijkers betrokken zijn bij dit onderwerp en willen bijdragen om Noordwijk dementievriendelijk te maken. Verschillende ideeën zijn ontstaan en uitgewerkt door organisaties, ondernemers en inwoners, om dit krachtige initiatief te laten slagen.

Een persoon met dementie heeft veel aan zijn of haar omgeving. Iemand die even tijd maakt voor een wandeling of een kopje koffie. De mantelzorgers zijn daarbij onmisbaar in onze samenleving. Het is belangrijk dat we zuinig op ze zijn en dat de balans tussen werk en privé goed is.


Het project 'Werk en Mantelzorg' streeft ernaar dat zoveel mogelijk werkgevers hier aandacht aan besteden en dat dit onderwerp bespreekbaar is. Op die manier kan er samen met de werknemer naar oplossingen worden gezocht. In Noordwijk hebben dit jaar al zeven werkgevers aangegeven aan dit project mee te doen. De resultaten zijn mooi: de balans zorgt voor minder ziekteverzuim en uitval op de werkvloer.

Kortom, er zijn het afgelopen jaar allerlei mooie ideeën ontstaan, maar we staan zeker open voor meer ideeën en initiatieven. Heb je een mooi idee of een vraag over welzijn? Neem dan contact op met Welzijn Noordwijk, aleid.guijt@welzijnnoordwijk.nl of telefoonnummer 0640237165. Wij wensen je een prachtige zomer toe. Fijne vakantie en tot snel.