Hindernissen voor nieuwbouw Prins Hendrikweg

Shameplek n Nieuwbouwplannen ontwikkelen in Noordwijk lijkt steeds meer een weg vol hindernissen te zijn. Niet alleen de grote projecten, maar ook de kleinere ontwikkelingen hebben last ondervonden van gebrek aan daadkracht bij de gemeente.

Nieuwbouwplannen uitvoeren gaat niet zo maar. Nadat in een eerder stadium bijvoorbeeld ontwikkelaar Burgland met het project Leijduinstaete aan de Parallelboulevard de pijp aan Maarten moest geven was het recentelijk nog ontwikkelaar Ten Brinke die met zijn plannen voor een supermarkt aan de Bronckhorststraat gedwarsboomd wordt door gemaakte fouten.
In de laatst gehouden raadsvergadering ging het over een bouwplan aan de Prins Hendrikweg. Een van de bekende shameplekken in Noordwijk waar een dichtgespijkerd pand en woekerend onkruid bepaald geen fraai aanblik opleveren.
Op het eerste gezicht een nieuwe ontwikkeling waar men snel ja tegen zou zeggen. Dat bleek echter toch wat moeilijker te liggen. Want ook hier was het wijzigen van het bestemmingsplan via een voorontwerpbestemmingsplan noodzakelijk.

Omdat er, vreemd genoeg, op commissieniveau nog niet over was gesproken kwamen er vanuit de politiek tijdens de raadsvergadering prangende vragen. Hierbij opnieuw de vraag of deze al of niet van technische aard zouden zijn. Inhoudelijk bleek het collegevoorstel niet compleet. Het waren vooral de opmerkingen van Gerard Duindam (VVD) die het college dwong om ook dit voorstel toch weer terug te nemen.
Met name de keiharde eisen in het bestaande bestemmingsplan over zichtlijnen richting Noordwijk Binnen riepen vragen op. Omdat de gepresenteerde verbeeldingen bij het collegevoorstel iets anders lieten zien dan de plaatjes op de website van de ontwikkelaar. Besloten werd om eerst nog eens in de commissievergadering van september naar deze plannen te kijken.


Noordwijk snel akkoord met begroting ODWH

omgevingsdienst n De gemeenteraad kon deze keer eens kritisch kijken naar de begroting van de ODWH voor 2019. Bovendien naar de meerjarenbegroting tot en met 2022. Bij op- of aanmerkingen zouden zienswijzen kunnen worden ingediend. De cijfers gaven geen enkele aanleiding tot kritische vragen.

Vroeger verleende de gemeente Noordwijk zelf bouwvergunningen en hield toezicht op de bouw. Die taak is echter enkele jaren geleden overgeheveld naar de ODWH. Deze organisatie treedt bovendien ook op als men zich op het gebied van bouwen, wonen, natuur en ruimtelijke ordening niet aan de regels houden. Te laat uitgevoerde vergunningverlening alsmede de slechte bereikbaarheid van de dienst was eerder aanleiding tot forse kritiek. De roep om in de toekomst weer een eigen dienst in het leven te roepen krijgt echter geen politieke steun.
Van de 13 gemeenten die inmiddels gebruik maken van de diensten van de ODWH is Noordwijk straks met bijna € 350.000.000 met afstand de grootste gebruiker. Het uurtarief van ingehuurde ambtenaren die bijvoorbeeld een bouwvergunning en bestemmingsplannen controleren bedraagt € 85,00. Ook al omdat de dienst nog recentelijk in financiële problemen was werd er een reorganisatie doorgevoerd. Want er gaat heel veel geld om in de dienst die dus taken uitvoert waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn.
Voor de financiële deskundigen van de diverse fracties was de aangeboden begroting kennelijk een goed leesbaar stuk waardoor er geen noodzaak bleek tot kritische vragen.