De sportvelden van de Duinwetering werden even een camping tijdens de Strand6Daagse. | Foto: Ina Verblaauw
De sportvelden van de Duinwetering werden even een camping tijdens de Strand6Daagse. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Lopers Strand6Daagse strijken neer op Duinwetering

Wandelen n Dit jaar werd voor de 60e keer de Strand6Daagse gehouden. Een strandwandeltocht die start in Hoek van Holland, via Wassenaar, Noordwijk, IJmuiden, Egmond, Callantsoog en eindigt in Den Helder. Noordwijk is traditioneel de stopplaats op dinsdag. De deelnemers sloegen hun bivak op de velden van V.v. Noordwijk.

Door Ina Verblaauw

Last van de warmte hebben de 800 wandelaars nauwelijks. "Er zijn wel wat uitvallers", aldus organisator Woody van Loo, "maar niet vanwege de hitte. Het is een recreatieve wandeltocht, zonder stempelposten en mensen nemen zelf geen risico". Dit jaar 200 deelnemers minder dan vorig jaar. "Tot voor kort sliepen mensen vaak met twee of meer in een tent. Nu heeft iedereen zijn eigen pop-up tent; dat neem meer ruimte in beslag en niet ieder veld heeft die grotere ruimte". De sportvelden van vv Noordwijk kunnen met gemak het aantal tenten aan. Anja van Wijk uit De Lier loopt voor het eerst mee, samen met twee wandelvriendinnen. "We stonden al langer op de wachtlijst; dit jaar konden we eindelijk meelopen. En wat is het gezellig! Een gemoedelijke sfeer, geweldig evenement".

Bij V.v. Noordwijk is het een drukte van belang: de bovenverdieping lag vol met honderden telefoons aan de oplader en bij het tv-scherm waar naar de Nederlandse verrichtingen werd gekeken in de Tour de France. Drukte ook bij de entree van de voetbalvelden. De bagage en tenten worden door de organisatie van badplaats naar badplaats gebracht. Dan is het een beetje chaos om de eigen spullen te vinden. Voor het avondeten en het ontbijt wordt gezorgd. Daarna is het feest met muziek en lekkere drankjes.
Woensdag ging het naar de volgende stopplaats IJmuiden. Zaterdag was de finish in Den Helder met een groot feest op het marktplein.