Astrid Lankhuizen rijdt zelf graag mee met de Flower Parade. | Foto: Treffend beeld
Astrid Lankhuizen rijdt zelf graag mee met de Flower Parade. | Foto: Treffend beeld Foto: Cor de Mooy

Voorbereidingen Flower Parade in volle gang

Op 11 augustus rijdt Flower Parade Rijnsburg weer door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Het thema van 2018 is 'Around the World'. Met ruim 60 eenheden, 100 figuranten, honderden muzikanten en meer dan 200.000 bloemen wordt de 73e editie vast en zeker weer een prachtig rijdend bloementheater.

Bij een bloemencorso denk je toch in de eerste plaats een bloemen. Het genoemde aantal van 200.000 ´stelen´ zoals dat in het vakjargon wordt genoemd moet op woensdag 9 augustus allemaal gereed staan. De ruim honderd arrangeurs staan te trappelen om aan de slag te gaan. Zij willen voldoende soorten om een zo mooi mogelijke wagen te maken. Of dit nu een praal- of en personenwagen betreft, het moet er allemaal tiptop uitzien. Ook niet onbelangrijk, de bloemen dienen allemaal super vers te zijn. Het moet er tenslotte op de Boulevard in Noordwijk op zondag 12 augustus ook nog fris en fruitig bij staan. Daar staan hoofdarrangeur Astrid Lankhuizen en haar team van arrangeurs voor. Misschien heeft Astrid wel de belangrijkste taak van allemaal. Het bestuur van Stichting Rijnsburgs Bloemencorso faciliteert. Zij ontwerpen, laten praalwagens bouwen, zorgen dat er ruimte in de bloemenveiling beschikbaar is om alle arrangeurs ongestoord te laten werken.


Kleuren, soorten, aantallen

De taak van de hoofdarrangeur is velerlei. Zij maakt allereerst deel uit van het ´createam´ van de Flower Parade. Tijdens de eerste brainstormsessie worden eerst de thema´s van de praalwagens bedacht die binnen het hoofdthema passen. De hoofdarrangeur heeft dan al een idee welke bloemen er op welke wagen komen. De ontwerpers van Jora Vision maken een tekening en een werkplan van elke praalwagen. Daar is goed op te zien welke ornamenten worden geplaatst en waar de bloemen komen. Lankhuizen maakt dan een plan welke bloemen op welke wagen komen. Elke praalwagen heeft zo zijn eigen kleur en vaak ook een ´hoofdsoort´ bloem. Dan wordt een inventarisatie gemaakt welke andere bloemen er op een wagen komen, welke kleuren en de hoeveelheden. Pas dan het plaatje van een praalwagen gereed. Dit spel herhaalt zich voor totaal 12 praalwagens, maar ook voor een flink aantal personenauto´s. Want er worden weliswaar door verschillende deelnemers personenauto's´compleet aangeleverd, de meesten worden verzorgd door het corsocomité. Een flinke klus dus voor de hoofdarrangeur die vanzelfsprekend ook haar wensen heeft over het bijmateriaal zoals planten, groen, enz.

Een hele lijst van wensen waarmee het corsobestuur mee aan de slag gaat. Gelukkig wordt een deel van de bloemen gesponsord door belangen- en kwekersverenigingen. Dit zijn voornamelijk rozen, gerbera´s en lelies. De rest moet worden ingekocht. En nu maar hopen dat de bloemen niet zo duur zijn…