Spectaculaire circusacts zorgden voor een recordaantal bezoekers. | Foto: Ina Verblaauw
Spectaculaire circusacts zorgden voor een recordaantal bezoekers. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Geen vuurwerk als slot van Cirque des Dunes

Circus n Een recordaantal bezoekers trok zaterdagavond 7 juli naar de Koningin Wilhelmina Boulevard voor weer een spectaculaire show van Cirque des Dunes. Een verzameling van acrobaten en straatartiesten, die om beurten een wervelend optreden verzorgden.

Het voor de bezoekers gratis toegankelijke evenement wordt mogelijk gemaakt door de Stichting FEIN. Een aantal geliefde acts waren er deze editie niet bij, zoals de futuristische vogels en de acrobaat met zijn lantaarnpaal. "Die komen heus wel weer terug", aldus Anneke Vlasveld en Nico Stokman van FEIN. "Er zijn nu nieuwe acts om de afwisseling erin te houden".
Toch viel het menigeen op dat er op flinke stukken boulevard niets gebeurde. "We kregen van de gemeente de opdracht het evenement meer te verspreiden tot aan het Gat van Palace, vandaar de gaten op de boulevard. Bij het Gat van Palace de vuurspuwers, die veel publiek trokken. "Misschien lijkt het niet zo, maar er zijn meer acts dan vorig jaar". Een tevreden organisatie zou je denken.
Niets bleek minder waar. Nico en Anneke: "We zijn donderdagmiddag nog voor overleg bij de gemeente Noordwijk geweest. In dat gesprek werd met geen woord gesproken over het mogelijk afgelasten van het vuurwerk. Vrijdagmiddag kwam opeens de mededeling dat er een risicoanalyse was gemaakt en werd door Burgemeester Rijpstra het verbod op het afsteken van het vuurwerk afgekondigd. De vuurwerkleverancier levert C1 gecertificeerd vuurwerk wat betekent dat na ontbranding van het vuurwerk er geen brandbare delen naar beneden komen. Tevens verklaart de organisatie aan alle veiligheidseisen voldaan te hebben voldaan en meer dan dat. Des te vreemder is het dat de provinciale inspectie die over het verlenen van de vergunning gaat, verbaasd was dat in Noordwijk code Rood was afgegeven: een absoluut verbod op vuurwerk. In dezelfde regio, het 3 km verderop gelegen Katwijk werd om 23.00 uur wel een groots vuurwerk afgestoken. Naast de teleurstelling ook een forse schadepost voor de stichting. "Vuurwerk dat is besteld en in gereedheid wordt gebracht voor verzending, mag niet meer opnieuw opgeslagen worden. Geen vuurwerk dus, maar wel de kosten".

De Tilburgse percussieband Caramba Samba zorgde voor de opening van Cirque des Dunes. Spontaan bood de band aan om na de laatste act van 22.45 uur voor "vuurwerk" te zorgen tijdens een afsluitend optreden op de boulevard. Aan de reactie van het publiek af te meten, volledig geslaagd.