Handhavingsbeleid brengt stalhouder tot wanhoop

Manege n De zaak leek voor stalhouder Peter van der Holst in kannen en kruiken. Hij was er van overtuigd dat het gemeentelijk gedoogbeleid hem het recht had verschaft om zijn paardenstal, de ponystal, de paardenbak en de longeercirkel compleet met 6 lantaarnpalen ter plekke te mogen laten staan.

Stalhouder van der Holst leefde in de overtuiging dat in het bestemmingsplan Middengebied Zuid hem de omgevingsvergunning diende te worden verleend omdat de genoemde bouwwerken op de peildatum van ruim dertig jaar geleden, op 13 april 1984, al op het perceel aanwezig waren. Omdat Noordwijker Jan van der Meer op het naastgelegen perceel nu bouwontwikkelingen voorbereidt, had deze bezwaar gemaakt tegen de aanwezige opstallen. Van der Holst kreeg voor een deel zijn gelijk. Naar aanleiding van de weigering om af te breken, nadat de ODWH had vastgesteld dat het toch illegaal zou zijn, kreeg van der Holst eerder al een boete opgelegd van € 5500,-. Hij startte bezwaarprocedures waarbij hij voor een deel gelijk en een ander deel ongelijk kreeg.
Deze week kreeg hij een aangetekend schrijven in de bus van B&W met daarin: 'er lopen nog een aantal procedures en als de bouwwerken niet worden aangepast en/of verwijderd dan zal opnieuw een handhavingtraject volgen. Idealiter echter komen wij tezamen tot een oplossing en behoeven geen verdere procedures te volgen'.
Wethouder Bakker bevestigt dat hij aan tafel wil met van der Holst en van der Meer om een oplossing te vinden. Van der Meer zou zijn bereidheid hebben toegezegd maar Peter van der Holst aarzelt nadrukkelijk. Omdat hij naar zijn zeggen geen vertrouwen meer heeft in de lokale overheid en de uitvoerende ambtenaar. Hij voelt zich gesterkt door de diverse reacties die spreken over 'klasse justitie en rechtsongelijkheid'. Die verwijzen naar een zonder vergunning bebouwd perceel in hetzelfde middengebied.


Groen licht voor Oranje

vervolg n Een groepje ervaren lokale politici gingen in vertrouwelijke bijeenkomsten aan de slag en zag kans om tot een compromis te komen. Waarop opnieuw, maar nu in min of meer constructieve samenwerking, de plannen steeds verder werden uitgewerkt.

Het college legde deze week het goed te keurenbestemmingsplan voor. Een deel van de omwonenden maakt nu nog steeds bezwaar. De bouwhoogte en de daaraan gekoppelde schaduw zouden zorgen voor waarde verlies van de panden en aantasting van het woongenot. Een ander deel omarmd de plannen en zien juist hun vastgoed in waarde toenemen.

De raad nam uiteindelijk, na al die jaren, het besluit in overgrote meerderheid. Aleen Dirk Klinkenberg (Puur) hield de rug recht en stemde tegen. De woordvoerders van de partijen toonden verder wel begrip voor de bezwaren. Ze achtten het aanpassen van het bestemmingsplan en daarmee het realiseren van de nieuwbouwplannen voor de 7 sterrenbadplaats noodzakelijk.

Na afloop toonden de initiatiefnemers, de heren de Boer en Mol, zich verheugd. Hun adviseur Victor Salman verwacht nog enkele bezwaarprocedures en eisen tot schadevergoeding. Hij denkt dat er volgend jaar toch met een eerste nieuwe hotelontwikkeling kan worden gestart. Het geheel, inclusief Residence Oranje, zal zeker een lange tijd in beslag gaan nemen. Prognoses daarover waren er nog niet.