Na vele jaren van overleg ging de raad akkoord met de toekomstige ontwikkeling van Residence Oranje.
Na vele jaren van overleg ging de raad akkoord met de toekomstige ontwikkeling van Residence Oranje. Foto:

Groen licht voor Oranje

goedkeuring n Deze week stond op de raadsagenda 'Bestemmingsplan Hotels en Residence Oranje. Een onderwerp dat in de loop der jaren nadrukkelijk in de publiciteit was. Niet alleen omdat commissaris van de koning Jaap Smit zich openlijk als voorstander van de planontwikkeling uitsprak maar vooral ook omdat er veel weerstand tegen werd gekweekt.

Bij de eerste presentatie van de plannen roerden zich omwonenden en andere tegenstanders. Die spraken van Scheveningse toestanden. De lokale partij Puur Noordwijk maakt het zelfs tot inzet van de gemeenteraadsverkiezingen en beloofde hun kiezers de ontwikkeling te zullen tegen houden. Heel duidelijk lieten zij toen weten: 'De partij voert een felle strijd met partijen die de lucht in willen. We houden onze rug recht. Verruiming van bestemmingsplannen kan alleen als dat aantoonbaar het belang van Noordwijk dient en stedenbouwkundig gezien binnen de omgeving past.


Bezwaren

Diverse raadsdebatten en heel veel overleg speelden zich deels in de openbaarheid en voor een belangrijk deel ook in vertrouwelijkheid af. De starre houding van Puur Noordwijk die aanvankelijk de verkiezingsbeloften heiligden en daardoor gedwongen, de eerder genomen besluiten nadrukkelijk negeerde, leek aanvankelijk de plannen te blokkeren. Omwonenden en ander bezwaarmakers voelden zich hierdoor gesterkt en streden onverdroten door met het indienen van zienswijzen. En het leek er steeds vaker op dat alles bij het oude zou blijven. De initiatiefnemers wogen hun kansen op succes. Ook wat hen te doen stond als de gemeenteraad bleef weigeren de plannen goed te keuren De ontwerpen werden hierop een aantal malen aangepast aan wensen van omwonenden en politiek.


Juridisch advies

De gemeente Noordwijk trok grote bedragen uit voor het inwinnen van juridisch advies. De dreiging van grote schadeclaims indien de eerder gedane toezeggingen en raadsbesluiten niet meer als uitgangspunten werden genomen zorgde uiteindelijk voor een kentering. Vervolg op Pagina 5