Afbeelding
Foto:

Villa Nova

Elke maand stelt Kees Verweij voor het Genootschap Oud Noordwijk een stukje samen over oud en nieuw Noordwijk onder de naam Van Dam tot Wurft. In het Museum Noordwijk is vanaf 2 juni t/m december de tentoonstelling '60 Jaar Ruimtevaart' te zien. Verder is hiernaast een expositie 'Wie de schoen past...' te zien.

Zo'n dertig jaar geleden stond ter hoogte van de kruising Nieuwe Zeeweg/ Prins Hendrikweg en Duinweg een grote, indrukwekkende villa. Deze villa stond bekend onder de naam Villa Nova en werd rond 1885 gebouwd in opdracht van prof. mr. W.M. d'Ablaing.

Vermoedelijk werd dit huis alleen in de zomermaanden betrokken, want de familie bewoonde ook een huis te Leiden, Hoogewoerd 3. d'Ablaing heeft er niet lang van kunnen genieten, want hij stierf enkele jaren later op achtendertig- jarige leeftijd. De weduwe d'Ablaing wilde Villa Nova niet aanhouden, maar liet het voorlopig de eerste tijd leeg achter. Dit veranderde pas toen het echtpaar Verwey- Van Vloten er rond 1890 hun intrek namen. Albert Verwey was op 16 mei 1865 geboren te Amsterdam als zoon van een meubelmaker en hield zich al voornamelijk bezig met de bestudering van de Nederlandse letteren, terwijl hij ook zelf gedichten, toneelwerken en beschouwingen schreef. Zo had hij al in 1885 het tijdschrift De Nieuwe Gids opgericht, waarin bijdragen van verschillende dichters en schrijvers werden opgenomen. Hierdoor ontstond een heel netwerk van letterkundigen en beeldend kunstenaars om hem heen. Dit tijdschrift bleef tot 1943 bestaan, maar inmiddels had Albert Verwey hiervan afstand genomen, omdat hij zich niet kon verenigen met de koers van zijn mederedacteuren. Zo stichtte hij een nieuw literair tijdschrift "De Beweging", dat helaas veel korter zou bestaan, nl. tot 1919. Hij stond bekend als een prominent lid van de beweging van de Tachtigers, die eind 19e eeuw zich hadden verenigd om de Nederlandse literatuur een nieuwe verfrissende impuls te geven en afscheid te nemen van de gezapige en weinig originele literatuur van de 19e eeuw, die op enkele uitzonderingen na de literaire producten kenmerkten. Bekende schrijvers en dichters als Van Eyk, Bloem, Perk, Van Vriesland, Nijhoff en Marsman wist hij onder zijn gehoor te brengen. In 1889 raakte de relatie met Willem Kloos ernstig verstoord. De aanleiding zou het huwelijk met Kitty van Vloten zijn, dat hij als een soort inbreuk zou zien op de verstandhouding tussen hem en Albert Verwey. De oorspronkelijke vriendschap ontaarde in een openlijke vijandschap. Ook had hij direct contact met Frederik van Eeden, die door het huwelijk met de zus van zijn vrouw zijn zwager werd. De bekende dichteres en sociaal strijdster Henriëtte Roland Holst kwam als jong meisje bij Albert Verwey om hem haar eerste gedichten te laten lezen. Albert Verwey was meteen enthousiast en heeft haar verder op weg geholpen. Terugkerend naar Villa Nova moet worden gezegd, dat het huis, ondanks zijn fraaie uiterlijk, niet erg comfortabel was. Het was echt gebouwd als een zomervilla en waarschijnlijk daarom ook slecht geïsoleerd. Volgens Mea en Gerlof Verwey, kinderen van Albert Verwey, was het er in de winter steenkoud en werd er bovendien maar zuinig gestookt.
De laatste tijd is er meer belangstelling voor deze dichter, Zo vond onlangs in Noordwijk een muzikaal gebeuren rond hem plaats Verder bracht Madelon de Keizer met een uitgebreide biografie getiteld 'Als een meeuw op de golven' hem opnieuw in herinnering. Verwey overleed op 8 maart 1937 in Noordwijk en werd begraven op de Algemene Begraafplaats. Ruim 30 jaar later viel Villa Nova onder de slopershamer.

Afbeelding