Vrijwilligers maken het verschil. | Foto: Verenigingen.nl
Vrijwilligers maken het verschil. | Foto: Verenigingen.nl Foto:

Aan de slag als vrijwilliger

Leuk dat je weer meeleest op deze zomerse dag. Misschien ben je al naar strand geweest deze week. Het zal ons niet verbazen met deze warme temperaturen. Even heerlijk langs de boulevard wandelen of vroeg in de morgen luisteren naar het geluid van de zee. Het doet me denken aan een vrouw die al een tijdje niet meer richting het strand was geweest. ''Even naar die mooie zee kijken en de geur van de natuur opsnuiven'', dat was haar wens.

Dit soort wensen krijgen we vaker binnen bij Welzijn Noordwijk. Van mensen die niet veel mensen om zich heen hebben, wat minder mobiel zijn of niet weten waar ze wat gezelschap kunnen vinden. Ze zijn op zoek naar een maatje of een vrijwilliger om mee te wandelen, interesses te delen of een kopje koffie te drinken aan het strand.

Je vrijwillig inzetten. Je hebt het misschien wel eens gedaan; bij de radio als interviewer, als taalcoach bij de Bibliotheek, als gastvrouw/ gastheer koffie schenken of op bezoek gaan bij iemand die behoefte heeft aan een praatje. Vrijwilligerswerk is er in allerlei soorten en maten. Contact hebben met mensen is waardevol. We merken dat er steeds meer mensen zijn die behoefte hebben aan contact, die niet goed weten waar ze die aansluiting kunnen vinden terwijl ze juist van die gezelligheid genieten.
Door het contact met iemand kun je de bijzondere kant van de ander leren kennen, alleen al op basis wat hij of zij heeft meegemaakt.
Je leven door de ogen van iemand anders zien, nieuwe dingen leren, het inzicht in iemands leven en daardoor nieuwe impulsen krijgen om anders te denken.

Ja, je kan veel van elkaar leren. Soms kun je je bijvoorbeeld niet voorstellen hoe het is om van een klein budget te moeten leven. Het zal je verbazen hoe creatief iemand kan zijn. Of dat iemand prachtig kan schilderen maar niemand in zijn of haar omgeving heeft om kwasten en verf te halen. Ieder mens heeft een talent of iets toe te voegen. Als je een klein netwerk hebt, is het moeilijk om dat te laten zien en kan een klein gebaar al veel doen.
Stel dat je graag een museum bezoekt, maar niemand in je omgeving kent die dat ook leuk vindt? Hoe fijn zou het zijn als je iemand vindt die jouw interesses deelt.

Tijdens de campagne van NL Doet, waar wij in maart aan meededen, hebben we gezien hoe leuk het kan zijn om mensen aan elkaar te koppelen. We kregen verschillende vragen binnen, waaronder een klusje in huis, een tuin die opgeknapt moest worden, een wens om een keertje naar het strand te gaan of een verzoek om gewoon even gezellig een kopje koffie te drinken.
Het mooie hieraan was, dat de mensen die zich hadden opgegeven als vrijwilliger het zo leuk vonden, dat ze zich hebben opgegeven om vaker mensen te bezoeken en op die manier andere mensen leren kennen, ervaringen kunnen delen en iets leuks voor iemand kunnen doen.

Wil je je vrijwillig inzetten of ben je op zoek naar een maatje die jouw interesses deelt? Neem dan contact met ons op via aleid.guijt@welzijnnoordwijk.nl of tel 06-40237165.