Nieuwbouw Reddingsbrigade en Zeilvereniging is opnieuw vertraagd

strandpost n In de commissievergadering was er al commotie naar aanleiding van de bouwplannen van Reddingsbrigade en zeilvereniging. Dat resulteerde in uitstel van de beslissingen. Omdat met name Puur en in de coalitieslipstream ook PvdA-GL, de bij het voorstel horende stukken als 'te onduidelijk' betitelde. De wethouder Barnhoorn zegde daarop een extra presentatieavond toe.

Door Wim Siemerink

Die presentatieavond kwam er. Zoals inmiddels gebruikelijk lijkt, was er vooraf eerst een besloten bijeenkomst zonder de pers en burgers. Waarschijnlijk vanwege de cijfertjes, omdat het toegekende budget ontoereikend is gebleken. De wethouder werd door de commissie gevraagd om dit te verduidelijken. Mogelijk dat dit dus in de beslotenheid is besproken. De daarbij behorende geheimhouding maakt het voor de geïnteresseerde burgers allemaal niet duidelijker.


Nuttig en noodzakelijk

In het publieke gedeelte kwamen NRB en ZVN ieder met een zeer veel zeggende presentatie van de gezamenlijke plannen. De NRB toonde aan dat het nuttig en noodzakelijk is om volledig op het strand gehuisvest te zijn. Waarmee het benodigde materieel op de locatie is, zodat men indien nodig direct kan uitrukken. Naast deze stalling- en onderhoudsruimte voorziet men in het bijbehorende verenigingsgebouw een EHBO-service unit, ruimte voor andere verenigingsdoeleinden, ICT-ruimte en sanitaire voorzieningen. Dit deel van het gebouw blijft volledig eigendom van de gemeente.


De ZVN had zijn eigen presentatie. Gaf daarin aan dat met de eerdere plannen het door de raad beschikbaar gestelde budget zou worden overschreden. Daarom is er naar oplossingen gezocht. Fie lijken gevonden in het voorstel om de zaken die nodig zijn voor de maatschappelijke functie, onder te brengen in benedenverdieping die eigendom blijft van de gemeente. En dat de ZVN op de bovenverdieping haar eigen verenigingsruimte krijgt waarvan zij de eigenaar en dus de financier wordt. Dat zou dan de realisatie binnen het gestelde budget mogelijk maken.


Budgetoverschrijding

Enrico Hazenoot, voorzitter NRB, vertelde dat hij heel blij was om een presentatie te kunnen geven. Zo kon de nieuwe oplossing duidelijker gemaakt worden. Hazenoot: 'Het ging om budgetoverschrijding en de vraag hoe dit op te lossen, Wij verbaasden ons over de bezwaren in de commissie van PUUR en PvdA/GL en de suggestie dat ook de KNRM erbij betrokken zou moeten worden. Terwijl hun overkoepelende organisatie alsook de lokale KNRM onze plannen van harte ondersteunen'. Hazenoot erkent:' Ik heb hierover tijdens deze presentatie ondoordachte uitspraken over een bemanningslid van de redboot gedaan. Niet terecht en heb daarvoor ik mijn excuses aangeboden'.


Veiligheid

Na de presentaties werden van enkele kanten vragen gesteld. O.a. over de voor de veiligheid noodzakelijke beschikbaarheid en vaardigheden van vrijwilligers. Wethouder Pieter Jan Barnhoorn legt ons uit dat dit voor de toekomst mogelijk een zorg is maar dat de NRB hierover positief oordeelt. Hij meldt dat de NRB wel heeft aangegeven dat er op piekmomenten soms onvoldoende vrijwilligers beschikbaar zijn. Het bestuur verwacht juist door deze nieuwbouw te verwezenlijken dat er een snellere groei van het aantal vrijwilligers zal volgen, die na de nodige scholing ingezet kunnen worden om de maximale veiligheid op strand en in zee te garanderen.