Het Rederijkersplein was al jaren in de avond en nacht de verblijfplaats voor dealers en vandalen. | Foto: WS
Het Rederijkersplein was al jaren in de avond en nacht de verblijfplaats voor dealers en vandalen. | Foto: WS Foto:

Thomas Steenvoorden: 'samenwerking van NRB met KNRM biedt kansen'

redding n In de commissievergadering waar de nieuwbouw van ZVN en de NRB ter sprake kwam werd geopperd dat ook de KNRM zou moeten participeren in de nieuwbouwplannen op het strand. Puur en PvdA/GL wilden daarover meer duidelijkheid en die zou moeten komen tijdens een presentatieavond van de beide strandverenigingen.

Tijdens de presentatie van de plannen van NRB en ZVN stond Thomas Steenvoorden,schipper van de redboot,op. Omdat zijn persoonlijke inbreng bij PUUR, de politieke partij waar hij lid van is, bij herhaling werd aangehaald. Hij probeerde duidelijkheid te scheppen wat ter plekke maar ten dele bij iedereen overkwam.


Veiligheid

Een dag later legt hij ons desgevraagd uit: 'Ik heb niets te verbergen, maar heb wel een eigen visie over veiligheid en hulpverlening door hulpdiensten op het strand en in zee. Deze visie heb ik gedeeld met de fractie van PUUR ter verduidelijking van de huidige werkwijze en is gebaseerd op mijn jarenlange ervaring bij de KNRM. Het doel is toch de optimale veiligheid. Waarbij hulp aan strandbezoekers en mogelijk drenkelingen zo snel mogelijk moet worden verleend'.

Volgens Steenvoorden staat dit los van de nieuwbouw NRB en ZVN en is hij voorstander van een vast onderkomen voor hen op het strand. Maar er moet ook gekeken worden naar de meest efficiënte werkwijze van hulpverlening en het in te zetten materieel in geval van een calamiteit.

Steenvoorden nogmaals: 'Beide organisaties kunnen elkaar daarin versterken, waarbij we ook kritisch moeten kijken naar het huidige materieel. Ik zie mogelijkheden voor een verregaande samenwerking die nog niet is besproken mede omdat beide willen vasthouden aan hun eigen identiteit'


KNRM

Hij stelt dat vrijwilligers steeds moeilijker zijn te vinden zijn. En ook dat met een strand van ruim 13 kilometer lengte, er een enorme uitdaging voor de gemeente ligt, om de veiligheid zo optimaal mogelijk te maken. Hij denkt dat dit alleen mogelijk is door verregaande samenwerking met KNRM.'

Vicevoorzitter Jacob den Houting van de KNRM-station Noordwijk reageert bedachtzaam met: 'Natuurlijk zijn er mogelijkheden om samen te werken. Maar het gaat om het doel en daarna mogelijk de weg er naar toe. We denken daar natuurlijk over na. Voor nu richten wij ons vooral op onze eigen nieuwbouwplannen. Dat heeft prioriteit. Daarbij wachten we nu nog op een uitspraak van de Raad van State'.

Directe samenwerking met NRB –nieuwbouw is volgens de vicevoorzitter nog niet aan de orde. Hij zegt wel:' Maar op termijn en na goed overleg sluit ik de integratie van NRB bij KNRM , op het gebied van materiaal, zeker niet uit'.


Kunstklank brengt familievoorstelling

ruimtetheater n In het kader van het Spacejaar brengt KunstKlank in het Bamboe Theater Noordwijk de familievoorstelling Astèria.

Een voorstelling over een sterrenkind dat op aarde terecht komt. Een meisje dat op avontuur gaat in haar dromen. Tussen sterren en stemmen om gehoord en gezien te worden. Over de kracht van kiezen, durven zijn, durven genieten. Een familievoorstelling voor iedereen die droomt.

Het theater is een productie van de Stéphanie Kersbergen, Fonge Frieling, Ali Shafiee en Karla Isidorou. Stéphanie Kersbergen, Fonge Frieling en Karla Isidorou zijn afkomstig van de Artez Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Ali Shafiee is geboren in Teheran, werkt als dramadocent aan de hogeschool, bij Dovenschap, speelt bij het Handtheater en geeft voorstellingen in gebarentaal. Karla Isidorou maakt momenteel deel uit van Jens van Daele producties.

De voorstellingen zijn op zondag 15 juli, woensdag 18 juli, vrijdag 20 juli en zaterdag 21 juli om 11.30, 13.30 en 15.30 uur. Tickets zijn te bestelling via www.kunstklank.nl en kosten € 9,- incl. een consumptie.

Afbeelding