Wethouder Hans Bakker onthulde een gered ornament in de gracht. | Foto: Ina Verblaauw
Wethouder Hans Bakker onthulde een gered ornament in de gracht. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Wijk Losplaatskade is officieel geopend

Opening n Op de kop af vier jaar na de overdracht van het terrein Losplaatsweg van Liander aan de gemeente Noordwijk, kon wethouder Hans Bakker de opening verrichten van de wijk.

Door Ina Verblaauw

"125 jaar geleden stond hier de gasfabriek, werden de gebouwen in gebruik genomen door Openbare Werken en deed het dienst als onderdak voor de lokale omroep. Vanaf 2013 is een start gemaakt met het saneren van de grond en het creëren van een nieuwe woonwijk. In een bestaande omgeving is dat moeilijk en behoorlijk passen en meten", aldus de wethouder. "Maar het is een prachtige wijk geworden en lijkt het alsof 'ie er altijd al is geweest". Door een constructieve samenwerking tussen alle partijen is het resultaat een wijk met een grote diversiteit aan type woningen, speelvoorzieningen en ziet er mooi uit. Er is een gracht aangelegd dat het hemelwater afvoert naar de Boekerslootlaan.


De openingshandeling was het onthullen van het ornament dat tijdens de verbouwing van de smederij in 1956 op het dak was geplaatst en tijdens de sloop in 2013 behouden is gebleven op aanwijzing van omwonenden. Juridisch was het ornament eigendom van de sloper. De politiek en lokale pers zorgden er voor dat het eigendom werd van de gemeente Noordwijk en opgeslagen werd in Delft. Wat het ornament precies voorstelt is onduidelijk. De één ziet er een wereldbol in, de ander een gasmolecule. Bij onderzoek in Delft bleek dat in de opengewerkte bol ooit een windmeter bevestigd is geweest. Het ornament is geplaatst in de gracht.


Spelbreker bij de feestelijkheden was de regen, die juist op dat moment met bakken uit de hemel kwam. Daardoor trotseerden van de ruim 80 omwonenden slechts enkelen de buien om de opening feestelijk te vieren.


Lekker ravotten op Nationale Buitenspeeldag

Spelen n Begeleid door een stralende zon gaf wethouder Dennis Salman op woensdag 13 juni het startschot voor de Nationale Buitenspeeldag. Hij deed dit op het speelveld van de wijk Boechhorst waar heel veel kinderen uit de wijk maar van daarbuiten naar hartenlust konden spelen en springen.

Door Ina Verblaauw

In zijn openingswoord had hij nog een verrassing voor de kinderen. "Deze speeltuin is 15 jaar oud en nodig toe aan vervangen. Jullie krijgen een nieuwe speeltuin!" "Maar", vroeg de wethouder zich af, "wat moet daarin komen?" Hoog gezeten op een klimtoestel riepen de kinderen hem hun wensen toe. Schommels, klimrek, glijbaan, het kwam allemaal voorbij.

Ideeën

Alle kinderen kregen van wethouder Salman een plattegrond van beide speeltuintjes, één voor de leeftijd tot zes jaar en één voor de leeftijd 6+. Op de plattegronden was alleen het hek rondom ingetekend. De opdracht luidde: vul thuis de tekening in, zoals jij wilt dat de nieuwe speeltuintjes eruit gaan zien. De ouders kregen eveneens een interesselijst voor speelwensen met het verzoek dit samen met de kinderen in te vullen.

Volgens Jenneke van der Zon, bij de gemeente verantwoordelijk voor de speelvoorzieningen in Noordwijk, had de wijkvereniging zelf al aangegeven dat de speeltuinen rookvrij zullen worden. "En we willen geen honden- en kattendrollen meer", aldus de kinderen.

De Nationale Buitenspeeldag werd op diverse plekken in de Noordwijkse wijken gevierd. Sponsor voor het evenement zijn Jantje Beton en Nickelodeon. Op de televisiezender van die laatste stond de tekst 'Het is vandaag Buitenspeeldag en staat Nickelodeon op zwart. Tijd om buiten te spelen. Doe je mee? Veel plezier en tot straks.'

Afbeelding