Bij Nederzandt werd het startsein gegeven voor het Cultuur Netwerk Noordwijk. | Foto: Ina Verblaauw
Bij Nederzandt werd het startsein gegeven voor het Cultuur Netwerk Noordwijk. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Cultuur Netwerk Noordwijk is uit startblokken

netwerk n Wethouder Marie-José Fles gaf op 14 juni bij Nederzand(t) het startsein voor het Cultuur Netwerk Noordwijk. Deelnemers vanuit meerdere cultuurdisciplines in Noordwijk waren bijeen om meer samenhang en samenwerking te creëren om een invulling te geven aan drie uitvoeringsprogramma's uit het Cultuurbeleid.

Door Ina Verblaauw

Het eerste punt is cultuur als cement van de samenleving. Hierbij wordt gedacht aan het versterken van de maatschappelijke functie van cultuur bij groepen als jeugd, senioren en vrijwilligers. Noordwijk heeft talenten; hoe bereik je die en hoe krijg je het talent naar boven. Als tweede punt het verhaal van Noordwijk. Door de rijke cultuurhistorie het wij-gevoel van de inwoners versterken, de infrastructuur van de musea verbeteren en het ontwikkelen van thema erfgoedroutes. De onlangs geopende wandel- en fietsroute rond Max Liebermann is daar een goed voorbeeld van. Het derde uitgangspunt is de cultuurbeleving in de buitenruimte. Hierbij wordt gedacht aan het beter op elkaar afstemmen van de vele pleinen en de inrichting van de boulevards.

Wethouder Fles: "Vandaag worden door jullie de eerste stappen gezet om het Cultuur Netwerk Noordwijk op te zetten. Een samenwerkingsverband van bestaande instellingen en organisaties om de eerder genoemde doelen te bereiken. Ik wens jullie veel creativiteit om deze eerste stappen te zetten".

Tevens sprak Fles de wens uit dat 2019 voor Noordwijk als thema jaar "Cultuur" zal worden gekozen. Vervolgens hadden de deelnemers de hele dag de tijd om ideeën met elkaar te delen en te ontwikkelen. De plannen worden uitgewerkt en in een later stadium gepresenteerd.