Voorlopig geen centraal gemeentehuis

Raadhuis n De bestuurlijke stuurgroep die de fusie voorbereid tussen Noordwijk en Noordwijkerhout gaat de gemeenteraden vragen om budget beschikbaar te stellen om de noodzakelijke tijdelijke huisvesting te kunnen realiseren.

Het voorstel, om voorlopig op de beide bestaande gemeentehuizen te blijven benutten, was al het meest voor de hand liggend. En inmiddels is dit dan ook het gekozen als uitgangspunt. De Locatie Goohorstlaan zal dan worden afgestoten.

Terwijl veel ondernemers adviseren toch vooral nog terughoudend te zijn omdat er volgens hen uiteindelijk toch voor een bollenbrede fusie gaat worden gekozen, gaat de politiek er nog steeds vanuit dat een volgende fusie geen noodzaak is. Zodat er weldegelijk een gezamenlijk en centraal onderkomen voor de gemeenteraad van het nieuwe Noordwijk en hun ambtenaren moet komen.
Vooruitlopend op nieuwbouw moeten de bestaande gebouwen worden aangepast. Voor een deel ligt dit in de sfeer van onderhoud en aanpassingen die toch nodig zijn. Maar er zullen dus ook aanpassingen noodzakelijk zijn voor nieuwe keuzes die er worden gemaakt. Hoewel er dus nu het streven is om ooit te komen tot een centraal gebouw zal het de nieuw te kiezen gemeenteraad zijn die daarover uiteindelijk gaat beslissen.

Maandagavond werd de pers hierover ingelicht. En volgende week, op dinsdag 19 juni, zullen de politieke vertegenwoordigers van Noordwijk en Noordwijkerhout in de raadsgroep daarover spreken en waarschijnlijk het benodigde geld beschikbaar stellen. Zodat de werkplekken voor 1 januari operationeel zijn.


'Sluiting Noordwijks politiebureau ondenkbaar'

onrust n In de Noordwijkse raadsvergadering ging het over meer dan alleen de noodverordening. Zo werd besloten dat de winkelstraten en K.W. Boulevard toe zijn aan een opknapbeurt. Vooral om te kunnen voldoen aan de ambitie van de Omgevingsvisie 2030 en de 7 sterrengemeente Noordwijk.

Volgens het college wordt er hiermee gezorgd voor de hoogwaardige uitstraling en unieke sfeer in onze dorpskernen. De gemeenteraad stelde ruimhartig de €330 000,- beschikbaar. Wel was er de vraag waarom de verpaupering van de Grent niet tegelijk wordt aangepakt. Maar wethouder Bakker, die de verpaupering wel erkende, wilde dit toch losgekoppeld zien en de Grent nog even laten voor wat het is.
Opmerkingen in de gemeenteraad van Teylingen over de sluiting van het politiebureau zorgt in het dorp voor onrust. Na de grote problemen en de noodverordening in Boerenburg kwam dit er nog eens bij. In de raadsvergadering werd door de burgemeester aan verontruste raadsleden duidelijk gemaakt dat er wel aan een reorganisatie wordt gedacht, omdat er na de fusie een nieuwe situatie ontstaat. De huidige combinatie Teylingen Noordwijk en de bestaande situatie voor Noordwijkerhout dwingen de korpsleiding tot maatregelen. Waarbij wordt overwogen om Noordwijk, straks met bijna 44 000 inwoners, te koppelen aan het team van Katwijk. Waarna Teylingen dan in een team met Lisse en Hillegom wordt ondergebracht. Maar dat als gevolg hiervan het politiebureau in Noordwijk zou worden gesloten is volgens de burgemeester ondenkbaar.