Donder en bliksem op het Rederijkersplein

Het rommelt en het dondert in de wijk Boerenburg. Meer specifiek: het Rederijkersplein. De openbare orde is in het geding. Burgemeester Rijpstra kondigt een noodverordening af en hoopt zo de onregelmatigheden in te dammen.

Er is diverse malen brand gesticht, maar ook is er sprake van geluidsoverlast en vernieling en voelen bewoners zich geïntimideerd. De noodverordening houdt in dat de politie verdachte personen preventief kan fouilleren op verboden voorwerpen. Ook voertuigen mogen worden doorzocht en er is een samenscholingsverbod.
'Een groep raddraaiers' (woorden van de burgemeester) houden de buurt in hun greep en meteen worden de hangjongeren uit de Marokkaans gemeenschap aangewezen. Op internet en in de wandelgangen blijken er echter meer autochtone jongeren bij betrokken te zijn.
Iemand uit de Marokkaanse gemeenschap is heel boos: "Deze jongeren moeten veel harder worden aangepakt. Hun ouders aanspreken werkt het beste want velen uit de buurt en Noordwijk kennen deze jongeren en weten waar ze thuis horen."
Beste respondenten: is de gemeente en de politie niet te laks geweest en hadden ze nier eerder (rigoureuzer) moeten ingrijpen?