College wil steun voor bundeling van kennis

Ruimtevaart n In de commissievergadering komt een voorstel van het Noordwijkse college om actieve financiële steun te verlenen aan Stichting Ondernemersfonds Noordwijk, bij de realisatie van een kenniscentrum op het gebied van Virtual Reality en Augmented Reality voor ruimtevaart toepassingen.

Het doel van dit centrum is om een omgeving te creëren waarin Nederlandse partijen hun kennis en kracht op het gebied van VR en AR kunnen bundelen en toepassen voor de ruimtevaartindustrie. En in dit centrum zouden belangrijke gezamenlijke ontwikkelingen en bijbehorende innovatieprojecten kunnen worden gerealiseerd. Dit zou een positieve bijdrage leveren aan de concurrentiepositie van deze partijen in de Europese ruimtevaartmarkt. Het kenniscentrum zal een samenwerking moeten worden tussen industriële partijen zoals bijvoorbeeld het Noordwijkse ATG en kennisinstituten TNO, NLR en TU Delft.
Men verwacht dat hiermee ook de gewenste komst van een Space Campus een stap dichterbij kan worden gebracht. Ook dat het bedrijfsleven in Noordwijk kan profiteren door de uitstraling en de economische bedrijvigheid.
Die steun aan Stichting Ondernemersfonds Noordwijk zou moeten bestaan uit een eenmalig bedrag van €75.000,- voor het opstarten, de aanschaf hardware, inrichting plus de nodige marketing en communicatie. Daarnaast voor 3 jaar een jaarlijkse bijdrage van €25.000,-.
Gezien de huidige focus van ESA en aanpalende industrieën op het gebruik van VR en AR kan het toekomstige centrum na die drie jaar volledig financieel onafhankelijk worden geëxploiteerd. Er kunnen namelijk inkomsten worden gegenereerd uit trainingen, verhuur faciliteiten en ruimte, commercialisatie van ontwikkelde producten en ook project funding door ESA, EC, NSO. De doelstelling is om op termijn een autoriteit te worden op het gebied van VR en AR, waardoor er binnenlandse en buitenlandse partijen aangetrokken kunnen worden.


Aanpassing voor verordening Jeugdhulp

zorg n Jeugdhulpverlening is en blijft een actueel onderwerp. Het beroep op de jeugdzorgvoorzieningen voortdurend.

De Jeugdwet van 2015 stelt regels voor de gemeentelijke verantwoordelijkheid met betrekking tot preventie en ondersteuning bij hulp en zorg aan kinderen, jongeren en ouders bij voorkomende problemen.

Evaringen in Noordwijk geven inmiddels aanleiding tot aanpassingen van de geldende verordening. De gemeente is namelijk wettelijk verantwoordelijk om hulp te bieden aan een jeugdige of een ouder wanneer die steun nodig hebben in verband met opgroei- en opvoedingsproblemen. Maar het gaat dan vaak verder, omdat psychische problemen, bijzondere stoornissen,verstandelijke beperkingen maar ook lichamelijke beperkingen vaak reden zijn om extra hulp aan te vragen. Daarbij stuit men soms op hoge kosten. Waarvoor dan een zogenaamd persoonsgebonden budget, een PGB, kan aanvragen.

De speciale bepalingen voor het vastleggen van de hoogte van het PGB moeten opgenomen worden in de geldende verordening. Daarom dient de raad de belangrijke wijziging op de lokale verordening Jeugdhulp vast te stellen. Met name om de juridische grondslag te herstellen. Dit kan dus door de bepalingen voor het vastleggen van de hoogte van het PGB op te nemen in de verordening. Het college benadrukt in het voorstel dat hierdoor de hoogte van het PGB niet gewijzigd wordt.