Voorzitter Paul Overmars, burgemeester Rijpstra en ambassadeur Brengelmann openden de Max Liebermann Route.    | Foto: Ina Verblaauw
Voorzitter Paul Overmars, burgemeester Rijpstra en ambassadeur Brengelmann openden de Max Liebermann Route. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Max Liebermann Route is officieel geopend

kunstroute n Vrijdag 1 juni vond in Museum Oud Noordwijk de officiële opening plaats van de Max Liebermann route; een fiets- en wandelroute langs plekken die Liebermann schilderde in de tijd dat hij in Noordwijk verbleef. Deze vooraanstaande impressionistische schilder was van 1905-1913 veelvuldig in Noordwijk. Panelen met afbeeldingen van zijn schilderijen zijn te vinden op de plaatsen waar hij ze schilderde.

Door Ina Verblaauw

Voorzitter van de Stichting Max Liebermann, Paul Overmars, verwelkomde de aanwezigen: individuen, bedrijven en instanties die de route hebben mogelijk gemaakt. Veel dank ook aan initiatiefnemer Helmus Wildeman en de bestuursleden Hans van der Hoeven, Marjolijn van der Jagt, Karel Ankerman, Jaques Dekker Jack Vlieland.
Margreet Nouwen hield vervolgens een lezing over Max Liebermann. Voornamelijk over de periode van zijn leven die hij in Noordwijk doorbracht.
Burgemeester Jan Rijpstra meldde dat de gemeente Noordwijk zeer blij is met de Duitse toeristen die jaarlijks Noordwijk bezoeken. "Cultuur wordt in Noordwijk met een hoofdletter "C" geschreven. Vandaag voegen we een nieuwe diamant toe aan de Noordwijkse Culturele ketting. Met af en toe een beetje drammen richting de gemeente, die juist als beleid heeft het aantal borden in de gemeente terug te dringen. Maar u kent inmiddels mijn lijfspreuk: Look for the opportunities, not the limitations".
De ambassadeur van Duitsland, Dirk Brengelmann, verraste de aanwezigen door zijn speech in het Nederlands te houden. "Blij met de fiets- en wandelroute in Noordwijk en de tentoonstelling in het gemeentemuseum in Den Haag. De route in Noordwijk geeft een mooie indruk van het tijdsbeeld. Ik wens u veel succes met deze permanente buitententoonstelling". Wethouder Pieter-Jan Barnhoorn feliciteerde de initiatiefnemers met dit prachtige resultaat.
Daarna ging het gezelschap naar buiten voor de onthulling van paneel nummer 1 op het Jan Kroonsplein, waarna binnen in het museum een korte film werd vertoond van de onthulling van de overige 22 panelen, die eerder die week waren onthuld door de sponsoren. De panelen zijn geplaatst in een frame passend bij de omgeving. Aan de kust zandkleurig en in de dorpskern zwart. De route is te downloaden via de gratis BeleefRoutes App.


Tijdens Bunkerdag gaat Atlantikwall-erfgoed voor één dag open

bunkers n Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk.

Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Noordwijk is de voormalige vuurleidingsbunker ingericht met originele apparatuur. Het gangenstelsel van maar liefst 250 meter geeft toegang tot nog drie bunkers.

Ook Museum Engelandvaarders en het Katwijks Museum doen mee en bieden een speciaal Bunkerdagprogramma.

Langs het fietspad in de duinen ten noorden van Noordwijk, is de voormalige vuurleidingsbunker omgetoverd tot het Atlantikwall Museum Noordwijk. De S414 vuurleidingpost is een drie etages tellende bunker waar commando werd gevoerd over de batterij. Vanuit de bunker was er een goed uitzicht op zee.

Het museum laat zien hoe het leven in de bunker eraan toe ging. Je vindt er overwegend originele apparatuur. Via het gangenstelsel van maar liefst 250 meter kunnen bezoekers de geschutsbunker en twee manschappenbunkers bekijken. Vlakbij het museum ligt een munitiebunker waar nu het Museum Engelandvaarders is gehuisvest. Je leeft er mee met de mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten.

In het Katwijks Museum is een fotopresentatie ingericht over de bouw van de Atlantikwall en de sloop van het oude Katwijk.

Het Atlantikwallmuseum en het Engelandvaardersmuseum zijn zaterdag open tijdens Bunkerdag. | Foto: Archief