Peter den Elzen vierde afgelopen weekend dat hij veertig jaar kaasspecialist is. | Foto: Ina Verblaauw
Peter den Elzen vierde afgelopen weekend dat hij veertig jaar kaasspecialist is. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Peter den Elzen al veertig jaar kaasspecialist

n via Sikkens en de bloemen naar de kaashandel

jubileum n In het pand aan de St. Jeroensweg, waar nu de kaaswinkel is gevestigd, werd Peter den Elzen in 1953 geboren.

Door Ina Verblaauw

Het linker gedeelte van het pand was woonhuis; het rechter gedeelte de bloemenwinkel van zijn vader. De bloemenwinkel ging over op zijn oudere broer en Peter wist niet zo goed was hij wilde worden.

Op zijn zestiende werd Peter's eerste werkgever Sikkens, waar hij in de verffabriek terecht kwam. Tot aan zijn vierentwintigste ging Den Elzen bij diverse werkgevers aan de slag. Zijn laatste baan in loondienst was barkeeper bij Leeuwenhorst.

Markt

In 1978 werd Peter getipt dat de zuivelwijk van Jan Juffermans te koop was. "Ik hou niet van kaas; ik eet alleen hagelslag op mijn brood", was zijn eerste reactie. Desondanks ging hij op het aanbod in en kocht de wijk, de auto, de voorraad en belandde in de ambulante handel in boter, kaas en eieren.

Wekelijks was hij een vertrouwd gezicht in Oegstgeest, Leiden, Voorschoten en Wassenaar. De bloemenwinkel was inmiddels kaaswinkel geworden en werd gerund door echtgenote Cobi en haar zus Nelly. Rond de eeuwwisseling was er een groot tekort aan personeel en besloot Den Elzen ook in de winkel te gaan staan.


In de loop der jaren is er veel veranderd. Het assortiment van toen, zoals het populaire Boursin kaasje, is niet meer te vinden in de speciaalzaak. "De mensen zijn steeds meer gaan reizen en maken kennis met vreemde kazen, die ze bij thuiskomst ook willen eten. Zelf maak ik ook veel kaasreizen om nieuwe producten te ontdekken".

Jubileumfeest

Het afgelopen weekend werd gevierd dat Den Elzen veertig jaar kaasboer is. In een tent tegenover de winkel werden familie, vrienden en klanten op zijn eigen, spontane manier welkom geheten.

Diverse kazen van de Roodbonte koe en Jubileumkaas van Zijerveld uit Bodegraven konden worden geproefd, waarbij een speciale Peter den Elzen-wijn werd geschonken.

Het gewicht van een kaas kon worden geraden en er viel een tafelbarbecue te winnen. Voor de kinderen was er het boter, kaas en eierenspel. Heel veel mensen kwamen hem feliciteren. Het feest werd zaterdagavond afgesloten met muziek en diverse artiesten.