Ontwerp voor nieuwe SJC-sportpark door alle partijen gewaardeerd

herontwikkeling n De gemeenteraad had al besloten dat het SJC-sportpark moet worden herontwikkeld. Deze week werd aan de gemeenteraad een voorlopig ontwerp gepresenteerd.

Kort geleden verzekerde wethouder Gerben van Duin al dat de nieuwe ontwikkeling bij SJC aan de Lageweg snel wordt gerealiseerd. Zodat de viering van het 100-jarig bestaan, in september 2019, in de fonkelnieuwe accommodatie kan plaats vinden.

Deze week stelde het college voor om akkoord te gaan met het voorlopig ontwerp van een multifunctionele sporthal inclusief 4 kleedkamers. Alsmede een vijftal kunstgras voetbalvelden met bijbehorende 18 kleedkamers voor de buitensport. Bovendien met het ontwerp van een tribune die verbonden is aan een kantine voor voetbalvereniging SJC. Het verzekerd dat Poppodium, vakdocenten gymnastiek, de wijkvereniging alsmede voetbalvereniging SJC, allen akkoord gaan met dit voorlopig ontwerp.


Waarschuwing

De ontwerper gaf vooraf aan de politiek een presentatie van het ontwerp. Compleet met de motivatie van de diverse keuzes. Waaronder het half in de grond verzonken bouwen van de multifunctionele sporthal.
Voorafgaande aan de beslissing vroegen een aantal wijkbewoners extra aandacht voor verkeersveiligheid en parkeeroplossingen. Vanuit de commissie deed Paul Taverne (VVD) de oproep om met een zeer gedetailleerd bestek te komen. Hij waarschuwde voor eerder gemaakte fouten en hij vroeg ook aandacht voor de marktontwikkelingen die de begroting zeker onder druk zullen zetten.


Kiezen voor de fiets

De wethouder bleek zeer terughoudend toen men aandrong op aanleg van meer parkeerplaatsen. Carry Cramer (PvdA/GL) steunde daarbij de wethouder. Meer parkeerplaatsen zou het gebruik van de auto bevorderen. Zij koos nadrukkelijk voor de fiets. Ze haalde het voorbeeld aan van het druk bezochte 4x4 toernooi. Waar vele honderden voor de fiets kozen in plaats van de auto. Waardoor er ook geen sprake was van parkeerproblemen. Daarnaast sprak zij bewonderend over het toepassen van het groen rondom de bebouwing. Dirk Klinkenberg (PUUR) complimenteerde de architect eveneens met de keuzes van het half ondergronds bouwen. Maar waarschuwde nadrukkelijk voor de kans op grondwaterproblemen.
De wethouder vond dus ook dat meer parkeerruimte het gebruik van de auto promoot. Hij benadrukte nut en noodzaak van het gebruik van de fiets. Ook richting optredens bij Poppodium. Waar de gemiddeld 250 bezoekers, er verstandig aan zouden doen om de auto thuis te laten.

Van Duin bevestigde de opmerking van Paul Taverne, dat bij de ontwikkeling aan de Duinwetering er dure fouten werden gemaakt. En dat daarvan is geleerd. Zodat qua aanbesteding en uitvoeringskosten de vinger nadrukkelijk aan de pols wordt gehouden. Over de duurzaamheid meldde hij het gebruik van warmtepompen, die op de Duinwetering niet, maar hier wel toegepast worden.


Geen parkeerproblemen

Aldert Barnhoorn (CDA) meldde zich als trouw bezoeker van de thuiswedstrijden van SJC. Hij had vastgesteld dat zelfs bij de drukst bezochte wedstrijden, er geen parkeerproblemen zijn. Wel vroeg hij extra aandacht voor de toegankelijkheid van de diverse ruimtes , speciaal voor mensen met een beperking. Sportraad-voorzitter Rob de Jong wees nog even op het belang voor de totale sport in Noordwijk, waaraan deze ontwikkeling opnieuw een gewenste bijdrage gaat geven.

De conclusie was dat alle partijen dit voorlopig ontwerp konden waarderen. Met de opmerking dat er moet worden gestreefd naar een energieneutrale uitvoering van de plannen, werd het als hamerstuk in de raadsvergadering behandeld.