Landelijke Opschoondag is een voorbeeld van buurtactiviteiten. | Foto: PR
Landelijke Opschoondag is een voorbeeld van buurtactiviteiten. | Foto: PR Foto:

Buurtwerk in Noordwijk

Wat leuk dat je weer meeleest met onze rubriek. De laatste tijd gebeurt er het 1 en ander in de wijken van Noordwijk. We merken dat veel Noordwijkers een mening hebben over wat er in hun straat, buurt of wijk beter en leuker kan. Maar wat doe je met die mooie ideeën en waar kun je terecht?

De oplossingen voor de ideeën kunnen makkelijk en praktisch zijn maar sommige vergen wat meer tijd. Er spelen vaak vragen zoals 'wie moet ik bellen, wie gaat het betalen en wat heb ik nog meer nodig?' Als je niet weet waar je moet beginnen kunnen die ideeën langer op de plank blijven liggen dan nodig en dat is zonde.
De buurtwerker is de persoon die meedenkt over deze vragen. Zij denkt mee bij alle ideeën die jouw buurt of leefomgeving kunnen verbeteren. Denk aan het oprichten van een wandelclubje, het organiseren van een buurtfeest of een 'minder hondenpoep in je wijk' actie. Zij helpt je om te zoeken naar medestanders die enthousiast worden van jouw idee of de juiste, officiële instanties te vinden om je initiatief te ondersteunen. Hierbij kun je denken aan praktische zaken zoals een locatie voor je initiatief, een vergunning aanvragen en financiële middelen om het initiatief te ondersteunen.
Welzijn Noordwijk heeft een samenwerking met Fonds1818 om deze vragen te kunnen beantwoorden. Een mooi voorbeeld is een aanvraag die het seniorencomplex 'de Eendracht' recent heeft ingediend bij buurtwerk en Fonds1818.
Zij wilden dolgraag meer activiteiten in het complex organiseren om de sociale betrokkenheid te vergroten. In de wijk rondom de Eendracht wonen veel alleenstaande ouderen. Door verschillende activiteiten te organiseren hoopt het complex verschillende mensen bij elkaar te brengen. De aanvraag werd een succes; de Eendracht heeft de ondersteuning en financiële middelen gekregen om het plan uit te voeren.
Daarnaast worden we heel blij van het organiseren van de Nationale Buitenspeeldag.
Op woensdag 13 juni spelen kinderen buiten in Noodwijk. Hoe heerlijk zou het zijn om dit in een autovrije straat te doen? Er zijn al een aantal straten in Noordwijk die actief bezig zijn om van deze fantastische dag iets bijzonders te maken. De buurtwerker ondersteunt hierin waar nodig door creatief en praktisch mee te denken.
Nog een mooi voorbeeld: In Boerenburg heeft een groepje bewoners zich aangemeld bij de zwerfvuilambassadeurs. Zij gaan een keer in de week de straat op om vuil te prikken. Elke prikactie wordt afgesloten door een gezellig bakje koffie.

Je leest het al; er gebeurt van alles in Noordwijk. Heb je zelf een leuk idee voor jouw straat of buurt. En kan je wel wat hulp gebruiken om dit te realiseren? Op 19 juni organiseert welzijn Noordwijk een inspiratiecafé met als thema "hoe krijg je je buren mee?" Een mooi moment om je idee te delen en te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Voor vragen kun je terecht bij Marjanne van Dijk, marjanne.vandijk@welzijnnoordwijk.nl