Omgevingsvisie verrijkt met komst Space campus

Campus n In zijn nieuwjaarstoespraak zei burgemeester Rijpstra over 2018: 'Waar willen we heen met onze gemeente, waar zijn we naar op zoek en wie zijn wij?'

Hij stelde vast dat ruimtevaart ontwikkeling een doel kan zijn en kondigde het Noordwijkse jaarthema aan: 'Space'. Naast de bestaande samenwerking met ESA-Estec, één van de pijlers van de Noordwijkse economie, zijn er al vele activiteiten op het gebied van de ruimtevaart in Noordwijk.

Het college wil nu werk maken van een de realisatie van een Space campus en wil dit ook vastleggen in de Omgevingsvisie. Vanuit de Bollenstreek is aangegeven dat men alles wat met ruimtevaart en ESA-Estec te maken heeft , ziet als een belangrijke impuls voor de economie in de gehele streek. Men wil , indien dit mogelijk blijkt, deze campus realiseren op het Space Bussinesspark. Maar allereerst wordt er gedacht aan het ontwikkelen van een Space Experience Centre. Wat eigenlijk het doorontwikkelen is van het reeds bestaande Space Expo. Maar men ziet meer mogelijkheden en voldoende kansen in het realiseren van een verzamelterrein waarop innovatieve bedrijven, alsook organisaties die een link hebben met de ruimtevaart, op de Space Tech campus. Van hieruit komen dan hopelijk kansrijke verbindingen en cross-overs met het onderwijs, met onderzoeksinstellingen en mogelijk met start-ups. Het kenmerk van dit laatste cluster zou zijn dat het al open infrastructuren kent en kansen biedt aan betrokken burgers, consumenten en werknemers.


Geen DRIP's maar vaste borden

infoborden n Parkeerproblemen blijken lokaal niet gemakkelijk te kunnen worden opgelost. Voornamelijk om dat er een groot verschil is tussen de piekmomenten en de normale parkeerbehoefte. Voorzieningen treffen op basis van de piekmomenten is natuurlijk niet haalbaar.

Dat het beter kan en moet, daar zijn velen in Noordwijk van overtuigd. Want de noodzakelijke service aan toeristen en andere bezoekers aan de badplaats laat op dit terrein veel te wensen over. Waardoor er onnodige overtredingen, met bijbehorende boetes, plaats vinden. Dit tot veel onbegrip bij onze gasten die nauwelijks weten waar ze aan toe zijn.

Daarom is er al lange tijd de roep vanuit de politiek om te komen tot een goed functionerend parkeerverwijssyssteem. Dat de naar een parkeerplaatsje zoekende bezoekers snel en vriendelijk te hulp kan zijn. Maar nog steeds is deze wens van de gemeenteraad niet in vervulling gebracht. In een brief aan de gemeenteraad stelt het college dat een eerder gemaakte keuze moet worden herzien. Aanvankelijk zouden er mini dynamische routeinformatiepanelen, de zgn. DRIP'S, worden geplaatst.

Omdat bij nadere informatie deze oplossing vier maal zo duur blijkt te zijn als vaste borden heeft men de aanvankelijke keuze financieel onverantwoord geacht. Of deze prijsinformatie in november vorig jaar, toen het college het voorstel deed, nog niet bekend waren wordt in de brief niet vermeldt. Het college meldt wel als bijzonderheid dat op de toegangswegen naar Noordwijkerhout er wel DRIPS worden aangebracht waarop dan informatie kan worden gezet over tijdelijke parkeerproblemen. Bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden of evenementen. Niet duidelijk wordt waarom rond Noordwijkerhout niet en rond Noordwijk wel kan worden volstaan met de nu aangekondigde vaste panelen. Dat zal mogelijk tijdens de raadsavond wel duidelijk worden gemaakt.