Website nieuwe gemeente Noordwijk gelanceerd

fusiesite n De burgers laten voelen dat ze serieus worden genomen. Ze duidelijk maken dat er moeite is gedaan om antwoorden te geven op gestelde vragen. Dat zou volgens de idealisten de centrale opdracht zijn aan de nieuw te vormen gemeente Noordwijk. Dat staat te lezen op de website van 'het nieuwe Noordwijk', de fusiegemeente die na 1 januari wordt gevormd.

Deze website werd deze week gelanceerd en gepresenteerd onder de naam www.fusiegemeentenoordwijk.nl. Het gaat daarbij dus niet over de huidige organisatie of de huidige geldende regels en voorwaarden. Op deze fusiewebsite staat echt alleen maar informatie die met de fusie te maken heeft. De bestaande websites van de gemeente Noordwijk en Noordwijkerhout blijven gewoon in de lucht voor de actuele gemeentelijke informatie.


Tijdelijk karakter

De fusiewebsite heeft een tijdelijk karakter en zal op 1 januari weer uit de lucht gaan en worden vervangen door een fonkelnieuwe gemeentelijke website. Nu staat er vooral informatie op over de ambities die de fusie gemeente zou hebben. Bovendien staan er antwoorden op de vragen die er kunnen zijn over het nut en de noodzaak van een nieuwe gemeentelijke organisatie. Over de website fladdert een vlinder die de samenvoeging van Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk symboliseert. De organisatie maakt hiermee duidelijk is dat men op dit moment nadrukkelijk uit gaat van 4 kernen die ieder hun eigen specifieke behoeftes hebben.

Op de website publiceert men ook het actuele nieuws. Zo is er te lezen dat er voor de functie van burgemeester per 1 januari een waarnemer wordt aangesteld. Mogelijk wordt dit Rijpstra, maar zeker is dat geenszins. Daarover zullen de nieuw beoogde fractievoorzitters van de toekomstige gemeenteraad bij de commissaris van de Koning hun zegje mogen doen. Pas eind 2019 wordt er definitief een nieuwe burgemeester benoemd.

Een nieuw gemeentehuis lijkt er op termijn ook te komen. Er wordt gedacht aan nieuwbouw of renovatie van de huidige locaties. Voorlopig blijven de bestaande locaties nog zeker 3 jaar in gebruik. Wel wordt per direct een nieuwe vorm van werken ingevoerd, waarbij de ambtenaren minder eigen bureaus hebben, maar meer werken in zogenaamde overlegruimtes, stilteruimtes en belruimtes. De ambtelijke organisatie verplicht zich om meer te overleggen met burgers, organisaties en bedrijven. Zo nodig bij bewoners aan huis. Het ambtenarenapparaat gaat dit doen vanuit de intentie van opgavegericht werken, de noodzakelijke overheidsparticipatie en het toepassen van innovatieve werkwijzen.


Bestuurskracht

De fusiegemeente heeft straks bijna 44.000 inwoners, waardoor men meer bestuurskracht zou kunnen ontwikkelen en meer extreme problemen opgelost kunnen worden. De nieuwe organisatie wil de bewoners gaan zien als klanten. Waaraan dagelijks dienstverlening wordt geleverd. Inmiddels stelt men zichzelf daarbij de vragen: Wat verstaan wij onder dienstverlening? Wat willen we ermee bereiken? Hoe gaan we dat doen? En tot slot: Wat is er voor nodig om actief aan te sluiten op de behoefte van de klant?
Op de site staat prominent: 'De nieuwe gemeente wil voor de inwoners, de ondernemers, de maatschappelijke organisaties als ook de verenigingen een verschil maken'. Onder het kopje 'trots' publiceert men: 'De fusiegemeente Noordwijk is een plekje waar je lekker leeft en zinvol werkt, mooi woont, prima recreƫert en er samen voor zorgt dat we trots kunnen zijn op wat we bereiken. De nieuwe gemeente Noordwijk heeft daartoe alles in huis'. Meer informatie staat op www.fusiegemeentenoordwijk.nl