Boswachter Mark Kras te midden van de kabouter-zoekers. | Foto: Ina Verblaauw
Boswachter Mark Kras te midden van de kabouter-zoekers. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Wethouder Fles opent Kabouterpad

pad n Staatsbosbeheer heeft er veel uitgezet in Nederland en nu is Noordwijk er ook weer één rijker: een kabouterpad. Wethouder Marie-José Fles opende zondagochtend 6 mei het kabouterpad ter hoogte van restaurant Langs Berg en Dal aan de Langervelderlaan 22. Bij het restaurant ontvangen de deelnemende kinderen een rode puntmuts en een rugzakje met lekkers voor onderweg. Iedereen van 3 tot en met 9 jaar oud, of iedereen die (weer) wil geloven kan aan de kaboutertocht meedoen.

Door Ina Verblaauw

De wethouder, door haar meegebrachte kleinkinderen Rinze en Rune omarie genoemd, vertelde dat er gewerkt wordt aan een nieuw natuurbeleid. "De natuur moet beter beleefbaar worden. Er wordt gezocht naar een balans tussen beschermen en recreëren."

route

De route is speciaal voor het Noordwijkse duinbos op maat gemaakt en wordt aangegeven door paaltjes met een kaboutergezicht erop. Aan de hand van het meegeleverde boekje, dat het verhaal vertelt van Bo de Boskabouter, worden de kinderen op diverse plekken uitgenodigd het gedrag van een kabouter na te bootsen. Opdracht: Een kabouter kan goed zien in het donker, maar ook goed voelen waar hij is. Verzamel vijf voorwerpen uit het bos, leg ze onder een doek en laat de anderen raden wat het is. Opdracht: maak een rustplekje zodat de kabouter even uit kan rusten. Nog veel meer opdrachten staan er in het vrolijk geïllustreerde boekje. Halverwege is een rustpauze ingelast om wat te eten en te drinken. Staatsbosbeheer zet deze routes uit om kinderen van jongs af aan met de natuur te laten kennismaken. Ze moeten op speelse wijze voelen, zien en horen. Jonge kinderen hebben heel veel afleiding om zich heen. Het is daarom ook belangrijk ze te leren de rust te vinden om bijvoorbeeld naar het geluid van vogels te luisteren. Dat kinderen soms ver van de natuur staat, bleek uit het volgende. Boswachter Mark Kras liet de kinderen ruiken aan een gekneusd blad van de Look zonder Look. Spontaan zei een van de kinderen dat het rook naar een patatje Joppie. Daar zal dan ook wel knoflook in zitten.

Na afloop van de circa 1,5 kilometer wacht de kinderen een Kabouterdiploma. Entree € 5,- voor kinderen. Inbegrepen een rode muts en een rugzak met lekkers. Ouders gratis inclusief gratis parkeren op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Deelnemers kunnen zich melden bij Restaurant Langs Berg en Dal.


Fondsen helpen schuldhulpmaatje zich verder te ontplooien

hulp n Na de start in 2017 heeft de Stichting Hulp In Noordwijk drie landelijke Fondsen steun gevraagd voor het project SchuldHulpMaatje in Noordwijk. Het ORANJE FONDS, FONDS 1818 en het KANSFONDS zijn bereid geweest het project een bijdrage te geven. Bovendien is de gemeente Noordwijk bereid het project financieel te steunen. Dankzij deze steun, waarvoor de Stichting de Fondsen en de gemeente erg dankbaar is, kan het project SchuldHulpMaatje verder worden ontwikkeld en uitgebreid.

SchuldHulpMaatje is een initiatief van de kerken in Nederland, dat in 2017 door de kerken van Noordwijk, in samenwerking met de gemeente Noordwijk, is overgenomen. Vrijwilligers van SchuldHulpMaatje bieden hulp aan mensen die te maken hebben met (dreigende) schulden. Om een vicieuze cirkel van schulden te voorkomen, richten zij zich voor de langere termijn ook op zelfredzaamheid en bewust financieel gedrag, waarbij mensen leren zelf de regie te nemen over hun financiële situatie.

Het ORANJE FONDS heeft voor het eerste jaar € 5.000 toegezegd en eveneens tweemaal € 5.000 voor 2019 en 2020. Daarmee heeft het project een stevige basis om verder uit te groeien. Het Oranje Fonds versterkt projecten die mensen echt met elkaar verbinden. Dat doen zij met geld, aandacht en advies.

FONDS 1818 viert dit jaar haar tweehonderdjarig bestaan en heeft SchuldHulpMaatje Noordwijk verrast met een eenmalige donatie van € 4.000. Deze donatie is zeer welkom om de startkosten van het project te kunnen dekken. Fonds 1818 geeft donaties aan stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk ten behoeve van projecten gericht op de inwoners van de regio.

Het KANSFONDS doet haar naam eer aan. Voor het project SchuldHulpMaatje stelde men in 2018 een bedrag van € 4.000 beschikbaar. Daarmee kunnen de vrijwillige SchuldHulpMaatjes hulpvragers een kans bieden hun financiële situatie weer op orde te krijgen. Het Kansfonds helpt mensen omzien naar de kwetsbaren in onze samenleving, zodat niemand buitengesloten raakt. Jaarlijks steunt het fonds zo'n 600 projecten die daaraan bijdragen.

Informatie

Als iemand in Noordwijk behoefte heeft aan ondersteuning bij bestaande of dreigende schulden of daar meer informatie over wil hebben kan dat door een e-mail te sturen aan de coördinator van het project coordinator@stichtinghulpinnoordwijk.nl of dit telefonisch aan te geven bij het parochiesecretariaat St. Jeroen en Maria ter Zee 071-3612590. Dit telefoonnummer is van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur bereikbaar. De medewerkers van het parochiesecretariaat geven de gegevens dan door aan de coördinator.