Vrijwilligers…

Afgelopen Koningsdag werden in Noordwijk tien Noordwijkers gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als je gaat kijken bij de namen kom je veel vrijwilligers tegen. Vrijwilligers die veel jaren van hun leven zich hebben ingezet voor de samenleving.

Ze worden wel eens 'het cement in de samenleving' genoemd. In veel geledingen van de maatschappij zijn ze elke dag, jaar-in-jaar-uit, bezig om een club, een vereniging of hoe je het ook wilt noemen draaiend te houden. Altijd maar weer, op alle mogelijke en onmogelijke tijden geven ze hun ziel en zaligheid aan de mensen van de club.

Maar die vrijwilligers worden ouder. Burgemeester Rijpstra ontving signalen van de gedecoreerden dat er langzaam een ernstig tekort gaat komen in de gelederen. De jongere generatie is druk met veel zaken en er blijft blijkbaar weinig tijd over om als vrijwilliger, naast de baan en de partner (en de kinderen) ook nog eens tijd te steken in bezigheden voor een vereniging.

Beste panelleden: dat vrijwilligers de bindende factor zijn in onze samenleving is genoegzaam bekend. Maar dat de aanwas van jongeren achterblijft is zorgelijk. Wat vinden jullie daarvan en zou bijvoorbeeld WelzijnNoordwijk hierin een voortrekkersrol op zich kunnen/moeten nemen?