Tijdens de herdenking werden onder andere kransen gelegd bij het oorlogsmonument. | Foto: Ina Verblaauw
Tijdens de herdenking werden onder andere kransen gelegd bij het oorlogsmonument. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Respectvolle Dodenherdenking

herdenking n Noordwijk herdacht op 4 mei op vele plaatsen in het dorp de slachtoffers van WOII en hen die omkwamen bij oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Er waren herdenkingen bij 's-Heeren Loo, de Algemene- en Katholieke Begraafplaats en een kranslegging op de Kon. Wilhelminaboulevard.

Na de herdenkingsdienst in de St.Jeroenskerk volgde de stille tocht naar de Algemene Begraafplaats. Daar las Burgemeester Jan Rijpstra het lied voor uit de Musical Soldaat van Oranje "Als wij niets doen, wie dan". Het thema van Dodenherdenking 2018 is: "Verzet". Rijpstra: "Wat zijn we rijk hier en nu te leven. Wij komen in verzet als onze grondrechten worden aangetast. Vanmiddag bij de herdenking op 's-Heeren Loo realiseerden wij ons dat het ondenkbaar is dat de bewoners in oorlogstijd konden leven".

Vervolgens ging de stille tocht door naar het Oorlogsmonument op de Oude Zeeweg, waar leden van de vrijwillige politie een erewacht vormden. De stille tocht werd dit jaar begeleid door de stille trom van fanfarecorps Excelsior en niet zoals vele jaren door doedelzak muziek. Bij het monument arriveerde de stoet ruim op tijd. Hierdoor kreeg muziekgezelschap Echo der Duinen de kans meer koraalmuziek ten gehore te brengen. Na het Taptoe signaal en de twee minuten stilte volgden het Wilhelmus en het Canadese Volkslied.

Rijpstra memoreerde in zijn toespraak de woorden van Daan Heerma van Voss vanuit de Nieuwe Kerk in Amsterdam: 'Als ik aan verzet denk, zie ik niet alleen de Nederlanders voor me die zich in oorlogstijd aansloten bij het verzet, maar ook de miljoenen Nederlanders die elk jaar twee minuten stil zijn. Twee minuten om te herdenken wat ze zelf niet hebben meegemaakt'.

De toespraak werd gevolgd door een voordracht van Shaun Armitage, kleinzoon van de Canadese oorlogsveteraan Roly Armitage. Het Nationale herdenkingsgedicht werd voorgelezen door Nasrin Padscha, leerlinge van het Northgo College; de voordracht van het Engelstalige gedicht door de 11-jarige Shadikah Ramsaroep.

Kransen werden gelegd door het college van Burgemeester en Wethouders Noordwijk, gemeenteraad Noordwijk, Canadese Ambassade, Engelse Ambassade, Veteranen Noordwijk, Vereniging Oud Militairen Indië en Nieuw-Guineagangers Nederland, Politie, Oranjevereniging Noordwijk en Scouting Norvicus en werd gevolgd door het defilé en bloemlegging.