Bijzondere taken voor wijkverenigingen

welzijn n Monitoren en subsidies verstrekken lijken op dit moment de belangrijkste middelen die kunnen leiden leiden tot oplossingen die er nodig zijn op het gebied van het sociaal domein. Het gaat bijvoorbeeld om de strijd tegen sociale eenzaamheid, armoede en de jeugdhulp in brede zin. Dat is af te leiden uit de antwoorden die het college geeft op vragen van het CDA hierover.

Noordwijk zet vooral in op het investeren in welzijnswerk en het subsidiƫren van kwalitatief goede activiteiten zoals de Beweegschool, Reuring en het wandelvoetbal, maar bijvoorbeeld ook computerlessen. Daarbij vraagt het college vooral hulp van veel inwoners en richt haar peilen op het inzetten van wijkverenigingen. Het college stelt: 'De wijkverenigingen worden gesubsidieerd om activiteiten in de wijk te organiseren en om informele burenhulp te geven'.
Bijzondere aandacht wil het college ook geven aan de 80+ers. Welzijn Noordwijk is daarom gestart met een pilot. Men ziet kansen in 'sociaal activerende huisbezoeken'. Om mensen zo nodig meer te stimuleren om actief deel te nemen aan de diverse activiteiten. Maar als de mensen daartoe in staat zijn, ook om hun kennis en kunde in dienst te stellen van de gemeenschap.
De kern van de aanpak bestaat uiteindelijk uit het versterken van de diverse sociale netwerken. Die al zijn uitgelegd rondom de vele activiteiten die er zijn voor de inwoners van Noordwijk. Het college blijft bovendien ook in de toekomst actief met het monitoren van armoede en sociale eenzaamheid in ons dorp.


Geen daklozenhotel aan de Astridboulevard

Bouwval n Het bouwvallige voormalig pension Sonnevanck is een van de shameplekken in Noordwijk aan zee, die velen een doorn in het oog is. Vanuit het CDA kwam de vraag hoe B&W staan tegenover het idee om hier een daklozenopvang van te maken.

Zoals te verwachten krijgt men de handen daarvoor niet op elkaar. Het college stelt 'zelfs als de eigenaar hiertoe al bereid zou zijn, dan zullen er aanzienlijke kosten moeten worden gemaakt om het pand weer veilig bewoonbaar te maken.'
Hoewel er al lange tijd geen activiteiten ter plekke zijn waar te nemen zou er ook niet zijn stil gezeten. Er zou al jarenlang overleg zijn met de eigenaar, wat echter niets heeft opgeleverd. Vooral omdat de gemeente vasthield aan de hotelbestemming. De gemeente zette in om te komen tot een renovatie waarbij het aantal hotelbedden werd gehandhaafd. Daarbij wordt waarde gehecht aan het behouden van de bestaande oude contouren en bouwstijl.

Het voortdurende overleg mondde uiteindelijk in 2016 toch uit in een toezegging van de wethouder dat er mogelijk meegewerkt gaat worden om er de bestemming 'wonen' aan te geven. Op basis daarvan zijn er al diverse plannetjes uitgewerkt. Een nu voorliggend plan voorziet in hoofdlijnen in de sloop van het grootste deel van het pand. Wel met behoud van de voorgevel, het daarachter realiseren van een aantal woonappartementen en bovendien een ondergrondse parkeergarage. Tot veel meer als plannen maken is men nog niet gekomen.

Hotel Sonnevanck dateert van rond 1900 en was een landelijk bekend herstellings- en vakantieoord voor kinderen uit de grote steden. In de jaren '60 werd het als pension geƫxploiteerd. Op last van de brandweer werd het daartoe ongeschikt verklaard. Inmiddels staat het al vele jaren te verpauperen.