Het VVV-infocentrum kon een groot aantal voornamelijk Duitse toeristen van informatie voorzien. | Foto: WS
Het VVV-infocentrum kon een groot aantal voornamelijk Duitse toeristen van informatie voorzien. | Foto: WS Foto:

Zon grote afwezige met Pasen

toerisme n De zon liet zich in het Paasweekend nauwelijks zien. Zowel de eerste als tweede paasdag begon grijs en nat. Het gevolg was dat erop de K.W. Boulevard geen sprake was van flanerende toeristen en de vele terrasstoelen bleven dan ook onbezet.

De ogenschijnlijke afwezigheid van mensen betekende niet dat de toeristen Noordwijk niet hadden weten te vinden. Bij navraag in het VVV-informatiecentrum werd ons verteld dat er dit weekend door heel veel gasten om informatie werd gevraagd. Vooral de uit Duitsland en ook uit Belgiƫ afkomstige toeristen wilde van alles weten over toeristische attracties en recreatiemogelijkheden, zo vertelde ons de heer Hoogervorst. Die, als een van de ongeveer 15 vrijwilligers die bij de VVV actief zijn, op zaterdag de toeristen van alle informatie voorzag.
De ANWB en het Toerismebureau NBTC Holland Marketing hadden eerder al bekend gemaakt dat er met Pasen minder toeristen dan gewoonlijk naar de Nederlandse kust zouden komen. De matige vooruitzichten en het nog ontbreken van uitbundig bloeiende bollenvelden werden daarbij als oorzaak aangemerkt.

Een rondje door Noordwijk bevestigde dat veel bezoekers, ondanks de matige weersomstandigheden, Noordwijk toch hadden weten te vinden. Alle parkeerplekjes in het dorp bleken bezet en het grote parkeerterrein Wantveld was nagenoeg vol.
De strandpaviljoens genoten dan ook volop belangstelling maar daar ging het deze keer niet om een zonnebad op strandstoel of terras.
In de Noordwijkse hotels waren volgens onze informatie bijna alle bedden bezet. Voornamelijk door landgenoten en Duitsers. Vooral veel jonge gezinnen waarbij het aanbod van kindvriendelijk vermaak een belangrijke rol blijkt te spelen bij de keuze van de verblijfsaccommodatie. Er is dit jaar een stijging waar te nemen van het aantal Amerikanen die een keus maakten voor Noordwijk en daarbij natuurlijk Keukenhof.
Heel tevreden bleken ook veel winkeliers in de Hoofdstraat. Opvallend genoeg ook de standhouders op de eerste toerististenmarkt van 2018 op het Vuurtorenplein. Ook daar enthousiaste verhalen over het aantal toeristen en over hun kooplust.