Vier leerlingen van het Northgo deden onderzoek tijdens hun ruimtemissie. | Foto: Ina Verblaauw
Vier leerlingen van het Northgo deden onderzoek tijdens hun ruimtemissie. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Northgo College gaat op ruimtemissie

Space n Er heerste een gezonde spanning bij de leerlingen van 4 VWO van het Northgo College. 24 Leerlingen van de opleiding natuur & gezondheid en natuur & techniek zaten donderdag 29 maart te wachten op de start van het project A Place in Space (APS). Op het parkeerterrein naast het klaslokaal stond een tot spaceshuttle omgebouwde stacaravan. Het doel om 24 uur in de shuttle experimenten uit te voeren die door de leerlingen zelf waren bedacht.

Door Ina Verblaauw

Het project startte in januari met een lesdag dat in het teken stond van de ruimtevaart. Vervolgens zijn de jongens en meisjes drie dagen op kamp geweest in Austerlitz, Utrecht. Daar bezochten zij een sterrenwacht en hebben ze experimenten gedaan in het teken van de ruimtevaart. Ook een GPS-zoektocht werd uitgevoerd. Alle leerlingen hadden de taak een onderzoek uit te voeren. Het onderwerp mochten ze zelf kiezen maar viel wel onder de categorie: natuurkunde, scheikunde of biologie. Deze proeven werden het hoofdbestanddeel van het verblijf in een shuttle.

Van alle sollicitanten naar de functie van astronaut werden Sara, Femke, Robin en Berbel gekozen om een etmaal in de shuttle de proeven uit te voeren. Donderdagochtend werden ze bij de ground control toegesproken door leraar, nu Flight Director, Paul Lichtenbeld. Na bemoedigende woorden en een toi, toi, toi gingen de vier astronauten met de auto in een ruime boog over het parkeerterrein naar het lanceerplatform. Even leek het erop dat de lancering enige vertraging ging oplopen; de sleutel van het hangslot om de deur te sluiten was korte tijd zoek. Toen was het dan eindelijk zover. Vier astronauten in de shuttle en in het klaslokaal de live verbinding van zowel beeld als geluid. Op een groot beeldscherm werd een animatie getoond van de lancering. Na het aftellen veel vuur en rook en de shuttle die veilig landde op de maan.

Een etmaal lang het doen van de experimenten, die de ground control doorgaf. Zoals: "kan je verschillende fruitsoorten gebruiken als energiebron" en "is er een verband tussen de ijdelheid van metalen en verschillende zuren". De leerlingen op de thuisbasis hadden het ook druk. De uitslagen dienden direct in een verslag worden gewerkt. Geslapen werd er niet veel, getuige de slaperige koppies de volgende dag.
De shuttle was, naast de ingrediƫnten voor de proeven, ook voorzien van een magnetron om maaltijden op te warmen en was er voldoende frisdrank en chips aanwezig. In de deur van de shuttle was een slurf aangebracht zodat de astronauten kruipend naar het naastgelegen chemisch toilet konden. Om 20.15 uur kwam de bemanning even naar buiten voor een ruimtewandeling en een ingelaste ouderavond.
De volgende ochtend om 11.00 uur mochten de vier weer uit de shuttle. "Eindelijk weer frisse lucht", was het eerste wat werd geroepen. Vervolgens kwamen ze het klaslokaal in en mochten de overige leerlingen vragen stellen. Lichtenbeld bedankte alle scholieren voor hun inzet in deze 24 uur en overhandigde de astronauten een stempelkaart, te gebruiken in de kantine.


Druk Kuikentoernooi bij NHC

Hockey n Het zou een middagtoernooi zijn, maar door de vele aanmeldingen werd het een dagtoernooi. In de ochtend de zeven- en achtjarigen en in de middag de acht- en negenjarigen.

Door Ina Verblaauw

Heel veel enthousiaste hockey sterren in spƩ uit Noordwijk, maar ook uit omliggende gemeenten. Zelfs uit Rotterdam en Den Haag hadden teams zich ingeschreven voor dit leuke paasevenement waaraan 400 kinderen meededen.

Rondom de wedstrijden was er van alles te beleven. Een fotowedstrijd met de Space Monskey en het zoeken van de gouden eieren. Een prijs was er ook te verdienen voor het team met de mooiste outfit. De stormbaan en het behendigheidsparcours waren mede bepalend voor de einduitslag. De wedstrijden duurden elke keer 20 minuten en dat schema werd strak aangehouden.

Mede door de 50 vrijwilligers, de EHBO, supermarkt Dirk die voor elk team een rijk gevulde lunch tas ter beschikking stelde en Wout Bergers Sport werd het een geweldige happening. Dit toernooi kende geen verliezers. Het jeugd participatiefonds van de Noordwijkse Sportraad stelde voor alle deelnemers een medaille ter beschikking en voor de winnende teams een beker.

Eerst als middagje bedoeld werd het Kuikentoernooi een hele dag. | Foto: Ina Verblaauw