Herontwikkeling Kroonsplein aan raad getoond

bouwplannen n Deze week werd de Noordwijkse politiek bijgepraat over de ontwikkeling van het Jan Kroonsplein. Om de bestaande plannen verder te optimaliseren werd hen tevens gevraagd om met wensen en suggesties te komen.

Het gepresenteerde structuurontwerp is er nu na een lang proces. Waar allereerst de ruimtelijke invulling en de daarbij ingenomen standpunten zijn opgetekend. Waarin de reacties vanuit de samenleving en wensen van de omwonenden, voor zover mogelijk, werden uitgewerkt.

De basis voor de ontwikkeling is gelegd in eerder genomen beslissingen. Zoals de ontwikkeling van een nieuwe supermarkt aan de Maarten Kruytstraat. Dat heeft nu geleid tot meer definitieve plannen voor het bestaande plein plus de bestaande supermarkt en het daarbijbehorende parkeerterrein.
Lokaal architect Arie Korbee presenteerde de plannen. Daarin een appartementenhotel van 4 bouwlagen en een winkelstrip in de plint aan de Parallelboulevardzijde. Ook een parkeergarage voor 284 auto's met in- en uitrit aan de Parallelboulevard plus een klein open plein van 380 m2 aansluitend op de Bomstraat. Aan de kant van de huidige supermarkt komt er nieuwbouw voor diverse doeleinden.
Hierbij zijn 4 grondeigenaren betrokken, E. de Boer (Hema), AGW (A.Korbee), Hoorne B.V. (Vomar) en natuurlijk de gemeente Noordwijk. Naast het geplande hotel en de parkeergarage komen er 41 woningen en zo'n 3000 m2 aan winkels en ateliers. De aanwezige raadsleden hadden vragen en omwonenden maakte zich natuurlijk grote zorgen over schaduwwerking, verkeersveiligheid en overlast en over de waardevermindering van eigendommen. Het college zal, na mogelijk nog wat aanpassingen, op basis van dit structuur ontwerp, een uitvraag doen voor verdere uitwerking door een geïnteresseerde ontwikkelaar. De termijn waarop dit alles zal zijn gerealiseerd is nog niet genoemd.


Verplaatsen weekmarkt blijft ter discussie

Markt n Omdat in en rond de Kerkstraat de dagelijkse boodschappen een centrale rol vervullen lijkt de verhuizing van de weekmarkt naar het Kloosterplein een zeer logische ontwikkeling. Die door veel consumenten en zeker door de bestaande winkeliers gaat worden toegejuicht.

Daarvoor moeten er echter wel maatregelen worden genomen die allemaal weer consequenties met zich meebrengen. Zoals het ruimte maken voor grote verkoopwagens, de verkeersveiligheid waarborgen voor de schoolgaande kinderen en de parkeeroplossingen voor bezoekers en omwonenden.
Het college ziet in de verplaatsing een versterking van de sfeer in het winkelgebied en het ontstaan van een nieuwe ontmoetingsplek. Wel vraagt het dan om aanpassingen die de omgevingskwaliteit verhogen in samenhang met het nabijgelegen Lindenplein.
Daarbij is de verkeerscirculatie weer van belang. Een weekmarkt plaatsen is een. Maar de toegangswegen voor de marktkraamhouders en de bezoekers is een moeilijkheid die veel creativiteit vraagt van de ontwerpers en veel wijsheid van de verantwoordelijke bestuurders. Over die oplossingen wordt verschillend gedacht en zijn de discussies nog niet afgerond.
Op 10 april komt in de commissievergadering een rapportage over de verkeersveiligheid en een groot aantal mogelijke maatregelen aan de orde. Plaatsing in een ander deel van de Oude Dorpskern is ook overwogen, maar het Kloosterplein is voor veel stakeholders de meest gewenste locatie.