Adviesraad uit kritiek op gemeentelijke website

passief n De commissievergadering had opnieuw een zeer beperkte agenda. Zoals vaker bleken er nauwelijks ambtelijke stukken beschikbaar die voor de ontwikkelingen in Noordwijk en dus voor de lokale politieke besluitvorming van belang zijn.

Kennelijk wacht Noordwijk, tot de fusiedatum van 1 januari, een politiek passieve periode en blijven hete hangijzers, zoals het Jeroensplein, de detailhandelontwikkeling en het verplaatsen van de weekmarkt in de ijskast.
Er kwamen vanuit de politiek wel kritische vragen richting agendacommissie. Maar gerichte kritische opmerkingen richting het college en vragen over de productiviteit van het ambtelijk apparaat bleven achterwege. Ook geen verhelderende antwoorden dus.

Zoals al vaker was ook in deze vergadering 'Noordwijkerhout' leidend in het overleg. Het ging feitelijk over het vaststellen van het Reglement 'Adviesraad Natuur, milieu en natuurlijke hulpbronnen 2018'. De bestaande reglementen werden al langer als onvoldoende gekwalificeerd.
Vanuit die adviesraad deed Jelle van Dijk nu zijn beklag. O.a. over de opstelling van de gemeente Noordwijk, de gebrekkige communicatie, taalslordigheden in de bestaande reglementen, de omschrijving van taken en de diverse termijnen van beantwoording van mogelijke adviezen.

In het bijzonder richtte de kritiek zich op de website van de gemeente Noordwijk. Waar de informatie over de adviesraden, en het vinden van de belangrijke stukken, wel erg veel te wensen over laat. Commissieleden spraken met overtuiging over het nut van deze adviesraad en de daarbij behorende reglementen. Er kwamen wel vragen over de mogelijkheid om in beslotenheid te vergaderen. Duidelijk werd dat er jaarlijks €10 000,00 beschikbaar is. Onduidelijk bleef of dit, zoals bij andere adviesraden, valt onder subsidies of dat er sprake is van een jaarlijks te benutten budget.


Nieuwe sociale woninkjes in Julianahofje

Woningbouw n De voltallige gemeenteraad bleek enthousiast over plannen om 7 extra sociale huurwoningen te realiseren op een plekje nabij het bestaande Wilhelminahofje.

In de stukken genoemd als een terrein tussen de Pickéstraat en de Albertus van Velzenstraat. CDA was bij monde van Lenie Zoetendaal enthousiast over de samenwerking van de NWS en de grondeigenaar. En net zo enthousiast bleek uiteindelijk de gehele gemeenteraad te zijn. Men uitte zich nadrukkelijk in lofuitingen richting de NWS. De 7 woninkjes gaan gezamenlijk een hofje vormen. En daarom pleitte het CDA voor naamgeving met 'het Julianahofje'.
Peter van Bockhove (LSN)was naast enthousiast ook kritisch. Hij constateerde dat het extra geld van de gemeente leidt tot prijsopdrijving. Omdat ontwikkelaars, grondeigenaren en aannemers terdege rekening houden met de beschikbare fondsen. Waardoor zij de grondprijs simpelweg met het totaal van de beschikbare fondsen opwaarderen. Van Bockhove waarschuwde voor deze ontwikkeling en sprak van 'in onze eigen voet schieten'. Hij kreeg bijval van Theo Alkemade (CDA) die het met van Bockhove eens bleek te zijn. Hij constateerde dat handige ontwikkelaars heel slim gebruik maken van deze extra beschikbare gemeenschapsgelden. Beiden vonden nauwelijks gehoor bij andere partijen die de eenvoudige redenatie, van deze door de wol geverfde ondernemers in de raad, niet wensten te volgen. Of ze herkenden het mogelijk niet als een probleem en het uitsluitend lieten bij genoemde lofuitingen.