Zondag is er een meer creatieve dienst in de Oude Jeroenskerk. | Foto: PR
Zondag is er een meer creatieve dienst in de Oude Jeroenskerk. | Foto: PR Foto:

Kliederkerk met Palmpasen

knutseldienst n In de Oude Jeroenskerk begint zondag om 10.00 uur een Kliederkerk. Deze editie heeft 'Palmpasen' als thema.

Kinderen en iedereen om hen heen, opa's, oma's, broers, zussen, ouders, verzorgers en natuurlijk iedereen die wil komen is welkom. Het wordt een creatieve, interactieve viering waarin het verhaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem centraal staat. Men gaat niet alleen het verhaal over deze bijzondere gebeurtenis horen. De aanwezigen gaan er zelf mee aan de slag. Palmpaasstokken maken, eivilten en een story bag maken, is slechts een greep uit de workshops die er te doen zijn. Dominee Janneke Nijboer zal deze dienst, samen met jeugdwerker Peter van der Beek, leiden. Kliederkerk is een samenwerking met WindkrachtJong.


Dementievriendelijke uitvaartzorg

barbara n Areen van der Plas van Uitvaartverzorging Barbara Noordwijk mag zich 'dementievriendelijke uitvaartverzorger' noemen, als eerste in Noordwijk en omgeving.

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren flink toenemen, blijkt uit cijfers van de Stichting Alzheimer Nederland. Steeds meer familieleden hebben de wens om een dicht bijstaand familielid met dementie te betrekken bij de uitvaart van hun familie.
Oma heeft dementie en nu is opa overleden. Vertellen we oma dat opa dood is? Laten we oma afscheid nemen? Nemen we oma mee naar de uitvaart? Hoe kunnen we haar hierin betrekken of juist niet? Dat zijn zomaar enkele vragen die families gesteld hebben de afgelopen jaren.
In de praktijk blijkt regelmatig dat het overgrote deel van de direct betrokkenen denkt dat het beter is om hun familielid met dementie juist zo min mogelijk te betrekken bij een uitvaart.
Een dementievriendelijke uitvaartverzorger is zich bewust van dit vaak voorkomende verschil tussen wens en overtuiging. Ze is getraind in vaardigheden, zoals gedachten en gevoelens hieromtrent uit te spreken, opbouwen van vertrouwen op dit gebied bij de familie, om deze in te zetten om deelname van mensen met dementie mogelijk te maken.
De wensen en behoeften van een persoon met dementie vragen tijd en aandacht van de betrokken familieleden. Het is daarom van belang om daarop in te spelen met een aanpak die de familie de tijd en ruimte geeft om samen afscheid te nemen van een geliefde.
Areen van der Plas heeft in de uitgebreide training geleerd hoe ze een familie hierin goed kan helpen, begeleiden en adviseren. Barbara Noordwijk mag zich dan ook een 'dementievriendelijke uitvaartorganisatie' noemen, als eerste in Noordwijk en omgeving. Een uitvaartonderneming die, net als bij alle andere families, staat voor tijd en aandacht, kennis van rouw, mensen én dementie.