De grond van de Northgohal werd officieel overgedragen voor woningbouw. | Foto: Ina Verblaauw
De grond van de Northgohal werd officieel overgedragen voor woningbouw. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Contract voor terrein Northgohal ondertekend

grondtransactie n Een korte bijeenkomst op het gemeentehuis voor de ondertekening van het contract voor de verkoop van 3.707 vierkante meter grond aan de Suzanne van Ettenstraat, het voormalig Northgo Sporthal-terrein.

Door Ina Verblaauw

Namens de gemeente ondertekende wethouder Hans Bakker en Willem van Duijn, directeur Noordwijkse Woningstichting. Wethouder Dennis Salman was eveneens bij de ondertekening aanwezig. Volgens Van Duijn omdat Salman veel werk heeft verricht bij de totstandkoming van deze overeenkomst.

Het plan omvat 62 woonunits, onderverdeeld in 27 appartementen, 7 eengezinswoningen, 5 benedenwoningen, 11 studio's en 12 bovenwoningen. De appartementen zijn gepland aan de zijde van de Duinwetering; de overige woningen worden in een hofjes-vorm gebouwd. Een bouwproject van 100% sociale huurwoningen met parkeerplaatsen. Hiermee wordt weer een stuk achterstand in het percentage sociale huurwoningen weggewerkt.

Alle woningen worden BEN (Bijna Energie Neutraal). Dat betekent o.a. dat bodemwarmte wordt opgepompt voor de verwarming en er zonnepanelen worden geplaatst. Bijna voldoende om in de eigen energievoorziening te voldoen. Het op het terrein staande gebouw van Schietvereniging Blijf voor 't Land wordt geïntegreerd in de bouwplannen. De vereniging heeft aangegeven op de huidige locatie te willen blijven en een sociale functie zal gaan vervullen in dit nieuwe wijkje. Een onderzoek naar geluid en veiligheid heeft aangetoond dat dit op geen enkel bezwaar stuit. "Het wordt een zeer gedifferentieerde wijk, beschikbaar voor alle geledingen in de bevolking met heel veel groen en parkeerplaatsen boven de norm. De start van de bouw wordt verwacht medio 2019", aldus Van Duijn.

De bouw van de woningen op het terrein heeft tot gevolg dat de warenmarkt daar moet verdwijnen. Een officieel besluit is hierover nog niet genomen, maar wethouder Bakker gaf het zelf toe: "Ik spreek misschien voor mijn beurt, maar de warenmarkt verhuist naar het Kloosterplein".


Nationale Boomfeestdag bij De Noordwijkse School

bomen n Voor de 62e keer werd op 14 maart de nationale boomfeestdag gevierd. Het thema van dit jaar is 'Maak 't buiten beter'. Ook Noordwijk doet hier jaarlijks aan mee. Ter hoogte van De Noordwijkse School waren 's ochtends vroeg drie oude, zieke kastanjebomen gekapt om te worden vervangen door drie Iepenbomen. Na wat miscommunicatie kwam al snel groep 3 van de school naar buiten gehuppeld om wethouder Dennis Salman te assisteren bij het planten van de bomen.


Door Ina Verblaauw

De wethouder stelde zichzelf voor als de bomenbaas van Noordwijk. Hij vroeg de kinderen waarom bomen zo belangrijk zijn voor ons en het dorp. De kinderen kwamen met een aantal antwoorden, waaruit bleek dat het onderwerp in de klas was behandeld. Zuurstof was volgens hen het belangrijkste. Maar ook het belang voor vogels, de schaduw en het water opnemen uit de grond kwam ze bekend voor.

"Helaas worden er veel bomen omgezaagd", aldus Salman, "maar we zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk bomen worden vervangen. De aan de kinderen als bomendokter voorgestelde Simon de Jong licht dat toe: "het kappen van bomen roept vraagtekens op, maar we kappen alleen de bomen die ziek zijn en een gevaar dreigen voor de omgeving. Helaas is dat aan de buitenkant niet altijd zichtbaar".

De groep deed een dansje om warm te blijven en zong een lenteliedje. Daarna gingen ze over tot het hijsen van de Boomfeestvlag. Daarna kon eindelijk de aarde op de 15 jaar oude bomen worden geschept en werd naar hartenlust gestrooid met de mestkorrels. Als dank voor hun inspanning, ontvingen alle kinderen twee aardbeienplantjes. Met het koude weekend voor de boeg, werd geadviseerd de plantjes nog even binnen te houden vanwege de vrieskou die op komst was. De direct omwonenden, onder wie wethouder Van Duin, waren niet op de hoogte gesteld van de actie voor hun deur. "Prima, maar toch gek als er bomen worden gekapt en drie vlaggenmasten voor je deur worden geplaatst".

Kinderen van de Noordwijkse School plantten 3 iepen. | Foto: Ina Verblaauw