Zevende groepers hebben samen met senioren pannenkoeken gesmuld in De Wieken. | Foto: PR
Zevende groepers hebben samen met senioren pannenkoeken gesmuld in De Wieken. | Foto: PR Foto:

Gezellige pannenkoekenmiddag in De Wieken

Dit is onze eerste rubriek in de Noordwijker. Voor de mensen die ons (nog) niet goed kennen: Wij zijn Welzijn Noordwijk. Een stichting die is samengevoegd uit het eerdere Welzijn Senioren Noordwijk, het Vrijwilligerssteunpunt en Steunpunt Mantelzorg. We bestaan nu ruim een jaar en zijn er voor alle Noordwijkers van 18 jaar en ouder. Wij geven informatie, advies en praktische ondersteuning aan mantelzorgers en aan mensen die zich vrijwillig willen inzetten. Mensen die op zoek zijn naar een passende activiteit of die hun netwerk en/ of welbevinden willen vergroten kunnen ook bij ons terecht. Wij verbinden mensen met elkaar en faciliteren dat mensen in Noordwijk of in de eigen buurt elkaar ontmoeten, leren kennen en iets voor elkaar kunnen betekenen.

Vrijdag was het zo'n ontmoeting. Een bijzondere, geslaagde en ontroerende ontmoeting. Zoals sommige van jullie misschien wel weten, was het vrijdag Nationale Pannenkoekendag. Deze dag draait om het pannenkoeken bakken voor ouderen door kinderen. De keuken op onze locatie De Wieken is redelijk klein, dus hebben we zelf een leuke invulling aan deze middag gegeven. Een aantal van onze vrijwilligers heeft zich uren in het zweet gewerkt om zo'n 200 pannenkoeken te bakken voor groep 7 van 'de Witte school' en voor de 70-plussers die zich hadden opgegeven. De aanmeldingen bleven maar binnenkomen, de voorpret zat er al goed in. De kinderen kwamen om 12 uur aan in De Wieken. Na een ochtend hard werken op school stonden ze al trappelend in de gang, met de geur van de pannenkoeken die hen tegemoet kwam. De tafelsetting was al een beetje bepaald; kinderen en ouderen zaten om en om aan tafel. Om een idee te krijgen welke vragen er aan elkaar gesteld konden worden, lagen er kaartjes ter inspiratie. Want tja, toch best spannend naast iemand zitten die je niet kent. Er kwamen vragen naar boven als 'op wie ben je verliefd' en 'hoe zag/ ziet je huis eruit'? Er zijn mooie gesprekken ontstaan en zowel de ouderen als de kinderen konden niet stoppen met kletsen. Na een heerlijk toetje die de kinderen voor de ouderen hadden gemaakt, werden er nog allerlei ideeën bedacht wat we de volgende keer zouden kunnen doen met elkaar. Een spelletjesmiddag of een leuke bingo werd al geopperd.
Er zijn leuke foto's gemaakt die we deze week naar de school gaan brengen en de ouderen kunnen de foto's aan het einde van de week bij ons ophalen in De Wieken. Zo heeft iedereen een leuke herinnering aan deze zeer geslaagde middag.
We hebben gezien dat de combinatie ouderen en kinderen erg leuk is maar ook leerzaam. De kinderen waren bijvoorbeeld vaak positief verrast over de leeftijd van de ouderen en nieuwsgierig naar de oorlogstijd. De ouderen wilden graag van de kinderen weten wat je als 10-jarige allemaal moet leren op school. Wij kijken al uit naar de volgende keer! Lees je volgende maand weer mee?