Commissievergadering met één onderwerp

adviesraad n Nadat men de laatste commissievergadering al liet vervallen is er opnieuw nauwelijks werk aan de winkel in de Noordwijkse politiek. Of de fusie alle energie van het ambtelijk apparaat opslokt waardoor er geen stukken kunnen worden voorbereid is de vraag.

Ook deze keer waren er slechts twee agendapunten van belang. Waarvan er ook nog een, namelijk de verplaatsing van de weekmarkt richting Kloosterplein, alsnog werd afgevoerd. Dus buigen de politici zich slechts over 1 collegevoorstel. Dat betreft het langverwachte vaststellen van een reglement voor de Adviesraad natuur, milieu en natuurlijke hulpbronnen. In de raadsvergadering van januari 2012 werd een reglement opgesteld voor de toen nog op te richten Adviesraad natuur, milieu en natuurlijke hulpbronnen. Het duurde tot 2014 tot de adviesraad daadwerkelijk werd aangesteld. Op dat moment werd genoemd reglement hen niet ter beschikking gesteld. In 2016 kwam dit pas naar voren en de adviesraad heeft er vervolgens heel kritisch bekeken. Dit resulteerde in een voorstel om praktische wijzigingen door te voeren. In 2017 werd overlegd en dit resulteerde uiteindelijk in januari overeenstemming om het reglement definitief te wijzigen. Zodat e.a. nog juist voor de fusie met Noordwijkerhout duidelijk wordt wat de rol wordt van dit belangrijke adviesorgaan. Welke op dit moment bestaat uit 7 leden terwijl 12 het maximumaantal is. Daarom is gestart met zoeken naar mogelijke aanvulling met geschikte kandidaten uit Noordwijkerhout.

De adviesraad dicht zich een belangrijke taak toe. Dat bleek al kort na het tot stand komen van het bouwplan Offem Zuid. Toen uitte de adviesraad ongezouten kritiek op de daar gemaakte keuzes en het gemeentelijk beleid. Er komen dus strenge regels voor de noodzakelijke advisering.


Parapluplannen voor grondwater en parkeren

Water n De gemeenteraad gaat voor de toekomst regels formuleren samengevat in de bestemmingsplannen voor de grondwaterproblematiek en de parkeeroplossingen. Dit zijn zogenaamde paraplubestemmingsplannen. Wat wil zeggen dat straks overal in de gemeente de voorwaarden voor parkeren en op diepte bouwen hetzelfde zijn.

Gemeenten kunnen overkoepelende onderwerpen voor het hele grondgebied regelen in zo'n paraplubestemmingsplan. Voor het parkeren heeft de gemeente Noordwijk het parkeerbeleid al vastgesteld . Op basis van de Nota Parkeernormen. Tot nu toe werd verankering van parkeernormen geborgd via de bouwverordening. Door wetswijzigingen moet dit nu gebeuren via het bestemmingsplan. Om deze reden is voor het gehele grondgebied van de gemeente Noordwijk een partiƫle herziening opgesteld, die aanvullend geldt op alle vigerende bestemmingsplannen. Het paraplubestemmingsplan regelt alleen dat er voldaan moet worden aan de gemeentelijke parkeernormen en regels zoals voor laden/lossen.


Ook voor de grondwater worden er nu regels vastgelegd in zo'n paraplubestemmingsplan. De regels gelden dus voor alle bestemmingsplannen en moeten problemen voorkomen bij het bouwen waarbij onderkeldering, soms met meerlaagse kelders, gewenst is. De recente problemen met de grondwaterstijging waren aanleiding voor het college om met nieuwe regels te komen.


Het nieuwe Paraplubestemmingsplan Grondwater moet de diepte van bouwwerken t.o.v. de grondwaterstand regelen.