Met de overhandiging van het onderzoeksrapport opende wethouder Fles de expositie. | Foto: Ina Verblaauw
Met de overhandiging van het onderzoeksrapport opende wethouder Fles de expositie. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Archeologische vondsten tentoongesteld

expositie n In de Bibliotheek werd vrijdag 2 maart de tentoonstelling geopend van de archeologische vondsten die zijn gedaan in Offem Zuid.

Door Ina Verblaauw

Wethouder Marie-Jose Fles heeft ook archeologie in haar takenpakket en is dus de aangewezen persoon de tentoonstelling te openen. Ze begon met een historisch verhaal: "Leenheer Hugo van Noordwijk verdeelde in 1261 zijn grondgebied onder zijn twee zoons. Gerard kreeg Nortich en Willem kreeg Nortich in den Houte. Eeuwen later wordt deze verdeling weer ongedaan gemaakt en beide gebieden weer samengevoegd". Fles vindt het belangrijk dat kennis en geschiedenis gedeeld wordt en niet in een depot belandt.

onderzoek

Het is verplicht om archeologisch onderzoek te doen voordat een nieuwbouwwijk tot stand komt. Het bureau Archol in Leiden, die het onderzoek verrichtte, kwam sporen tegen van een nederzetting uit de IJzertijd. Met de overhandiging van het onderzoeksrapport "Boeren in de IJzertijd; Romeinse tijd langs de Achterweg" aan directeur J. Portengen van de Bibliotheek Bollenstreek opende zij de tentoonstelling. "Dank aan de bibliotheek, die ruimte biedt voor de tentoonstelling; dit is een plek die vrij toegankelijk is voor iedereen".

De tentoongestelde voorwerpen zijn onder andere fragmenten van kookpotten, slijpstenen en botten van mensen en runderen. Alle daterend van rond 800 voor Christus. De bijeenkomst werd afgesloten met een lezing door Adrie Tol, één van de samenstellers van het onderzoeksrapport.


Jury kiest Finalisten voor de Duurzaamheidsprijs

prijs n De jury van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek houdt de spanning er nog even in. Want pas tijdens de Voorronde op 15 maart maakt zij bekend welke van de deelnemers hun verhaal kunnen presenteren. Aan het einde van de avond zal bekend zijn wie de vier Finalisten worden. En wie de Publieksprijs wint.

Met het uitreiken van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek willen de deelnemende gemeenten Teylingen, Hillegom, Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout duurzame ondernemers of initiatieven in het zonnetje zetten. "En wij willen ondernemers helpen als ze vragen hebben en helpen hun goede ideeën te verspreiden."

De bedrijven die zich hebben aangemeld – of zijn voorgedragen – hebben uitvoerig antwoord gegeven op de vraag: 'Wat doet u op het gebied van Mens, Milieu of Maatschappij?'. Voor Tom Otte en zijn medejuryleden vormen die antwoorden het uitgangspunt voor de beoordeling: "Maar dat is niet het enige. Er is een verschil tussen duurzame producten en diensten en duurzame manieren van werken. Beide zijn belangrijk. Negen van de drieëntwintig aanmelders willen wij daar tijdens de Voorronde nader over aan de tand voelen."

De negen ondernemers die hun werk kunnen presenteren op 15 maart maken ook nog kans op de Publieksprijs. "Alle aanwezigen krijgen tijdens de avond een stembiljet. Daar kunnen zij op zetten wie volgens hen het beste verhaal heeft gedaan," licht Hans van Dalen toe. "Dat maakt de avond nog spannender."

Ondernemers met belangstelling voor duurzaamheid zijn op 15 maart van harte welkom in de Burgerzaal van het gemeentehuis Katwijk. Inloop vanaf 19.00 uur. Graag vooraf aanmelden op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl


Het bos in met Van der Meer

natuur n Van der Meer/Het Cultuurcafé trapt de Boekenweek met als thema natuur officieel af op zondag 11 maart om 11.00 uur met een speciale Boekenweek talkshow Vroege Vinken. Het praatprogramma is live bij te wonen en zal op een later moment ook worden uitgezonden op RTV Katwijk, Bollenstreek Omroep en online.

Auteurs Nico de Haan, Monica Wesseling en Kees Camphuysen zijn te gast naast lokale gasten Hein Verkade en boswachter in Hollands Duin, Mark Kras. Presentatie is in handen van Pieter Kuijt en zijn tafeldame Moedertje Groen, Tessa Yanover van de Bollenstreek Omroep.
De jaarlijkse Boekenweekquiz in samenwerking met Grimbergen Boeken Lisse is dit keer weer in Noordwijk, op dinsdagavond 13 maart. Je kunt als team meedoen of individueel aansluiten bij anderen. Wel even reserveren.
Moedertje Groen, Tessa Yanover die eerder meedeed aan het televisieprogramma Boswachter gezocht! is te gast op zaterdag 10 maart om 14.00 uur met een workshop Uilenballen pluizen en woensdag 14 maart om 14.00 uur met een Natuurbingo.
Op zaterdag 17 maart sluiten we de Boekenweek af met verschillende natuurexcursies met gidsen Willem Baalbergen, Hein Verkade en Flip van Doorn naar geheime locaties rond Noordwijk. Deelnemers worden aangeraden met de fiets naar de boekhandel te komen. Daarvandaan vertrekken de gidsen om 10.00 uur en bij terugkomst staat er een sandwich klaar.
Voor de Talkshow Vroege Vinken en de excursie op zaterdag 17 maart zijn tickets van €5,- beschikbaar online en in de boekhandel.
Voor de Natuurbingo, Quiz en Uilenballen pluizen. Reserveren via www.boekhandelvandermeer.nl en inschrijfgeld ter plekke voldoen.