| Foto: Ina Verblaauw
| Foto: Ina Verblaauw Foto:

'Breien is zo leuk om te doen'

breien n In september 2013 begon Corrie Kuster met de breischool. Gewoon bij haar thuis. Voor breisters, die vastliepen bij een patroon en omdat het zo gezellig is om met elkaar te breien of te haken. De groep werd steeds groter en Corrie vond een plek bij Boekhandel van der Meer, waar elke woensdagmiddag een grote groep dames aan de slag gaan. Soms wordt gewerkt aan eigen projecten, maar merendeels wordt gewerkt voor goede doelen.

Door Ina Verblaauw

Zo worden er borstprotheses gebreid van katoen, gevuld met granulaat. Dit heeft als voordeel boven de siliconen protheses dat ze luchtig zijn, bijna niets wegen en niet broeien. De protheses kunnen gratis worden aangevraagd bij de Breischool of via www.knittedknockers.nl, een landelijk netwerk. In 2017 ging een groot aantal naar Suriname en Noord-Irak.

De groep breit chemomutsen voor de stichting Bribos en heeft sinds kort een project in samenwerking met het Ronald McDonaldhuis Leiden. De mascotte is een knuffelkonijn; echter zonder kleertjes. Er wordt gebreid aan jurkjes, broekjes en truitjes. Deze kleding gaat naar het Huis, die de opbrengst van de verkoop vrij kan besteden.

"Breien is zo leuk om te doen", aldus Kuster. Daarom is ze inmiddels begonnen met het geven van breiles op basisschool De Zeehonk tijdens de TTH (tekenen, techniek en handvaardigheid). Meerdere scholen tonen interesse. "De groepen worden groter, zowel volwassenen als de kinderen. Iedereen is welkom; ook mensen die goed kunnen breien of haken, om die kennis door te geven".

Voor meer informatie www.debreischool.nl


Iconenwijding in Maria ter Zee

Iconen n Zaterdag 10 maart vindt de jaarlijkse iconenwijding plaats in de Maria ter Zeekerk.

In het afgelopen seizoen hebben weer velen de curcus icoonschilderen gevolgd bij de bekende Noordwijkse icoonschilder Piet van der Ploeg.
Volgens de traditie worden de geschilderde werken dan volgens een officiƫle ritus gewijd. Dit jaar zijn er niet alleen iconen door schilders uit Noordwijk en omgeving gemaakt. Ook in Heiloo, waar van der Ploeg tweemaal per jaar een cursus geeft in het plaatselijke klooster, waarop schilders uit het hele land afkomen.

De iconen worden gezamenlijk op zaterdagavond tentoongesteld en gewijd door pastor Theo Blokland. De Schola Gregoriana o.l.v. Rens Tienstra zal de traditionele gezangen verzorgen. Na afloop kunnen de iconen bewonderd worden.

Aanvang 19.00 uur. De toegang is vrij.