"Wij hebben ingezet op een klusjesactie", aldus Aleid Guijt van het service punt vrijwillige inzet. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Stichting Welzijn Noordwijk doet mee aan NLDoet

NLdoet n De actie NLDoet van het Oranjefonds – de grootste vrijwilligersactie van Nederland – vindt dit jaar plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart. Ook in Noordwijk worden op tal van plaatsen de handen uit de mouwen gestoken door vrijwilligers om gezamenlijk ergens een handje te helpen, zoals bij het dierenasiel, op schoolpleinen, bij 's-Heeren Loo, de kinderboerderij en de Woonzorgcentra.

Door Ina Verblaauw

De Stichting Welzijn Noordwijk draagt ook haar steentje bij. "Wij hebben ingezet op een klusjesactie", aldus Aleid Guijt van het service punt vrijwillige inzet. "We krijgen aanmeldingen van beide kanten. Het gaat hierbij om sociale- en praktische klussen. Een lekkende kraan repareren of een lamp vervangen, maar ook een kopje koffie drinken op het strand of pannenkoeken eten. Via de site kunnen mensen zich opgeven voor een vraag of een aanbod. Onze invulling van NLDoet richt zich op mensen die alleen zijn en een beetje individuele steun goed kunnen gebruiken.

lunch

Tijdens de NLDoet-dagen organiseert de stichting een lunch van soep en broodjes in de Wieken. Deze is voor alle vrijwilligers toegankelijk. Ook het Repair Café doet mee. Op zaterdag 10 maart zijn zij speciaal open van 14.00 – 17.00 voor de reparatie van apparatuur, computers, kleding, een kop koffie en een praatje.

Via de site www.welzijnnoordwijk.nl kunnen nog steeds klusjes worden aangemeld of klussers zich melden.


Na vijf jaar wachten kon er eindelijk weer worden geschaatst

winter n De schaatsliefhebbers hebben er vijf jaar op moeten wachten. Maar woensdag 28 februari was het dan eindelijk zover. Er kon weer worden geschaatst op de ijsbaan van NIJC Gevers aan de Gooweg.

Door Ina Verblaauw

Gelukkig toeval dat het voorjaarsvakantie was, zodat heel veel kinderen gebruik konden maken van de ijsbaan in de ochtend. 's-Middags was de baan dicht: de zon scheen heel fel en veroorzaakte dooi, waardoor het ijs weer geprepareerd moest worden voor de avond.

Zo'n 40 vrijwilligers waren het weekend voorafgaande aan de opening voor dag en dauw op de baan om ervoor te zorgen dat er een mooie ijsvloer werd gelegd, de verlichting werd opgehangen en er muziek kon klinken. Laagje voor laagje werd de ijsvloer opgebouwd. Voor het aanleggen van de 400 meterbaan vroor het niet hard genoeg; de grote midden ijsbaan maakte alles goed. Ruim 3.000 schaatsliefhebbers vonden hun weg naar de ijsbaan. De oostenwind zorgde voor een gevoelstemperatuur van -15 graden. Bij de kleintjes zorgde dat voor een enkel traantje, maar de gezelligheid van de verlichte baan en de muziek had de overhand.

Om het 125-jarig bestaan van NIJC te vieren was de toegang tot de ijsbaan donderdagavond gratis. De schaatspret was echter van korte duur. Zaterdagochtend werd, ter afsluiting, een mini Elfstedentocht inclusief stempelposten, gehouden voor de allerjongste leden van de ijsclub. De ijsbaan is inmiddels weg; er kan weer getennist worden.

Ruim 3.000 schaatsers genoten op het ijs. | Foto: Ina Verblaauw
Afbeelding