Henk Hoogervorst moest, als strandexploitant, de raadszitting tijdelijk verlaten. | Foto: Archief
Henk Hoogervorst moest, als strandexploitant, de raadszitting tijdelijk verlaten. | Foto: Archief Foto: Cor de Mooy

Wethouder Barnhoorn onder vuur

strand n In de raadsvergadering van vorige week kreeg wethouder Barnhoorn van de gemeenteraad de opdracht om opnieuw in gesprek te gaan met de strandpaviljoenhouders. Aanleiding hiervoor is de melding van Gebroeders van der Putten dat de kosten voor het schoonhouden van het strand aanzienlijk gaan stijgen.

Daarom vroeg het college aan de raad akkoord te gaan met het beschikbaar stellen van het benodigde budget voor de jaren 2018 en 2019, jaarlijks ad € 99.000. Omdat het strand schoonhouden wordt gezien als een taak van de gemeente. Omdat de lopende overeenkomst met Gebr. van der Putten afliep was een nieuwe Europese aanbesteding noodzakelijk. Hierop bleek het bedrijf als enige op te hebben ingeschreven. Maar voor een bedrag dat veel hoger uitvalt als de huidige kosten. Oorzaak zou zijn de enorme toename van bedrijfsvuil, afkomstig van de strandpaviljoens.


Inspanningsverplichting

Het college lag zichzelf een inspanningsverplichting op om de extra kosten van het reinigen te verhalen op de exploitanten. Hoewel er een overeenkomst bestaat waarin is vermeld dat de gemeente zorg draagt voor het afvoeren van bedrijfsvuil, ziet de wethouder mogelijkheden om de kosten toch te verhalen.
Maar met slechts een inspanningsverplichting ging met name PUUR niet akkoord. Hoewel de regels voorschrijven dat een partij per onderwerp maar één woordvoerder kan inbrengen, namen drie fractieleden de wethouder onder vuur. Mevrouw Brink bracht nadrukkelijk dat de vervuiler moet betalen. Arjan van de Akker eiste van de wethouder dat hij snel met resultaten zou komen.


Commotie

Fractievoorzitter Taetske Visser mengde zich ook in de discussie en eiste bovendien commentaar van Henk Hoogervorst (VVD) als exploitant van een van de paviljoens. Al met al was er veel commotie met heel veel vragen. Opvallend was de beslissing van de voorzitter om de eis van Taetske Visser te honoreren waarbij hij raadslid Hoogervorst dwong, hoewel hij geen woordvoerder was, zich uit de kring te verwijderen. Er volgde daarna een schorsing omdat het college overleg noodzaak achtte. Daarna kwam de opdracht aan wethouder Barnhoorn om per 1 juni er een resultaat te presenteren.

In een stemverklaring was Jacques Elvader (PUUR) het meest realistisch. Hij stelde vast dat het strand als toeristische attractie maar ook voor de Noordwijkers schoon moet worden gehouden. Hij zei overtuigd te zijn van de goede wil van wethouder Barnhoorn om alle mogelijkheden te benutten om de kosten op de strandpaviljoenhouders te verhalen. De raad ging daarna in meerderheid akkoord.


Gemeenten starten werkgeversproject 'Werk en mantelzorg'

mantelzorg n De Bollenstreekgemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse en Hillegom trappen 2018 af met een innovatief project om werkgevers en werknemers te ondersteunen in de combinatie werk en mantelzorg. Noordwijk is in 2013 al van start gegaan en heeft goede ervaringen. Doel is om de bekendheid en de bespreekbaarheid van oplossingen op de werkvloer én daarbuiten, te verhogen.


Werkgevers krijgen steeds meer te maken met werknemers die tevens mantelzorger zijn: zij verlenen zorg aan een chronisch zieke of gehandicapte (schoon)ouder, partner, kind, vriend of buur. 1 op de 5 werknemers combineert al werk met langdurige zorg voor een naaste en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. De helft van deze werkende mantelzorgers voelt zich belast tot overbelast en mantelzorgers verzuimen 2x zoveel als niet-mantelzorgers. Het vraagstuk van een gezonde balans tussen werk, vrije tijd en zorg is dan ook urgent.

Werkgevers en werknemers ontvangen via dit project informatie over de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers die in de verschillende gemeenten geboden worden. In Noordwijk is dat het Steunpunt Mantelzorg van Welzijn Noordwijk. Mantelzorgers die zich gesteund voelen op de werkvloer, ervaren een betere balans tussen werk en mantelzorg dan mantelzorgers die zich niet gesteund voelen. Daarnaast ervaren mantelzorgers met een goede werk-mantelzorgbalans minder lichamelijke klachten en melden ze zich minder vaak ziek, blijkt uit onderzoek van stichting Werk&Mantelzorg.

Erkenning

Hema, Hotels van Oranje en Radisson Blu Palace Hotel ontvingen al eerder in navolging van gemeente Noordwijk de Erkenning 'Wij werken mantelzorgvriendelijk'. Wethouder Fles van gemeente Noordwijk: 'Wij hopen dat goed voorbeeld doet volgen. Gemeenten, ondersteuningsorganisaties en werkgevers kunnen samen werken aan een goede werk-privé balans van mensen met zorgtaken thuis. Als mantelzorg werkt is dat een win-win situatie voor iedereen.'

Werkgevers die hun werknemers actief ondersteuningsmogelijkheden aanbieden en daarover in gesprek gaan, krijgen in november de officiële erkenning 'Wij werken mantelzorgvriendelijk' uitgereikt tijdens een feestelijke plechtigheid.
In Nederland hebben meer dan 270 koplopers al deze erkenning ontvangen. Als voordelen noemen zij een lager ziekteverzuim en uitval en een hogere productiviteit, vitaliteit en tevredenheid. Ook noemen sommigen het positieve effect voor hun imago en positie op de arbeidsmarkt. Werkgevers weten ook de gemeentelijke ondersteuning beter te vinden en wijzen hun werknemers hier vaker op.